A stratégiával új értelmet nyer a vendéglátás hazánkban

A vendéglátás helyzetének javítása érdekében a kormány egyebek mellett ágazati stratégiát dolgoz ki, felülvizsgálja a vendéglátással kapcsolatos jogszabályi környezetet, és a Széchenyi-pihenőkártya keretében a vendéglátás forgalmának növelését célzó béren kívüli juttatásra vonatkozó javaslatot dolgoz ki.

MNO
2011. 09. 19. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent határozat szerint a kormány jövő március 31-ig dolgozza ki a vendéglátás egészére vonatkozó ágazati stratégiát, bemutatva a szakma legfontosabb kitörési pontjait, alternatívát és iránymutatást adva ezek eléréséhez. A határozat szerint a helyes és ösztönző kormányzati intézkedések kidolgozása és megalapozása, valamint a vendéglátás forgalmának jelentős növelése és jövedelmezőségének javítása érdekében szükséges a stratégia kidolgozása.

Szükségesnek tartja a kormány a vendéglátással kapcsolatos jogszabályi környezet felülvizsgálatát is, ennek határideje 2012. június 30. A felülvizsgálatnál kiemelik a szabályozás optimális jogszabályi szintjének megállapítását, a vendéglátás szakmai feltételeit, a vendéglátó üzletek üzletkör és üzletprofil szerinti megkülönböztetése és minőségi védjegyrendszere feltételeinek szabályozását, a közétkeztetésben az élettani szükségletnek és a diétás igényeknek megfelelő szolgáltatás biztosítását – és a felülvizsgálat eredményének tükrében a megvalósítandó intézkedésekre vonatkozó javaslat elkészítését.

A határozat szerint az idén október 15-ig a kormány kidolgoz a Széchenyi-pihenőkártya keretében egy jól azonosítható, új, a vendéglátás forgalmának növelését célzó, 2012. január 1-jétől bevezetésre kerülő béren kívüli juttatásra, valamint ezzel összefüggésben az étkezési utalványok szabályozására vonatkozó javaslatot.

Az ágazat javítása érdekében a kormány szerint szükség van a vendéglátó szakmai szervezetek bevonásával a vendéglátás jó higiéniai gyakorlatáról szóló nemzeti útmutató kidolgozására is úgy, hogy az előírások könnyebb betarthatósága mellett az uniós jogban megfogalmazott élelmiszer-higiéniai elvárások teljesüljenek, továbbá annak részleteiről a vendéglátóipari egységek személyzete részére tájékoztató előadásokat tartanak. Ennek határideje 2012. március 31.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.