A szocialisták már új stílusban támadják a kormányt

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy fejezze be az államosítást az egészségügyben, hagyja az önkormányzatoknál a kórházakat – közölte a szocialista Garai István Levente az MTI-vel. A szakpolitikus közleménye szerint a kormányzati egészségpolitika alig szól másról, mint hatalmas ingatlanszerzési akcióról. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/810412" target="_blank">• Mesterházy keménységet ígér és már a jövőt is látja</a></strong>

MNO
2011. 09. 17. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem véletlen, hogy az államosítás leple alatt megszerezhető ingatlanok feletti uralomért több minisztérium is kegyetlen harcot folytat, miközben a lakosságot, a betegeket leginkább érintő egészségügyi szolgáltatások színvonalával és elérhetőségével még a fideszes szakpolitikusok is alig foglalkoznak” – fogalmaz a politikus. Egy ideig az önkormányzatok harcoltak a jogaikért, de a Fidesz kétharmadával egyértelműsítette, hogy esélyük sincs: az Orbán-kormány eldöntötte, hogy elveszi tőlük egészségügyi intézményeiket, kórházaikat, közel 450 egészségügyi ingatlant és ezzel együtt minden tulajdonosi jogosítványukat – közölte Garai István Levente. Hozzátette: a harc ezután a szaktárca és a kormányhivatalok között folyt/folyik tovább a milliárdokat érő ingatlanokért, a még meglévő szűkös források feletti rendelkezésért.

A politikus szerint közel 60-70 kórházban „struktúraváltásnak” álcázva meg akarják szüntetni az aktív betegellátást. Az így „felszabaduló” ingatlanokért dúl a harc, miközben arról senki sem beszél, hogy mennyivel romlik majd ennek hatására az egészségügyi ellátás, a hozzáférhetőség. Természetesen arról is hallgatnak, hogy reálértéken a következő két évben mintegy 10 százalékkal kívánják csökkenteni az egészségbiztosítási alap és a gyógyító-megelőző kassza forrásait – fogalmazott. Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy fejezze be az államosítást az egészségügyben, és hagyja az önkormányzatoknál a kórházakat. Ezen felül mielőbb széles körű egyeztetésre szólítják fel a kormányt a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel, a tulajdonos önkormányzatokkal, gyógyító orvosokkal, mert nélkülük nem lehet dönteni a kórházak, rendelők és ezzel szoros összefüggésben az egészségügy, és elsősorban a betegek sorsáról – hangsúlyozza Garai István Levente.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.