A szülők 49 százaléka támogatja a verést az iskolában

A brit szülők fele helyesli a testi fenyítést és újra bevezetné a nádpálcát az iskolákban, sok diák a Csillagok háborújának Yoda mesterét szeretné tanárjának – derítette ki egy szigetországi felmérés.

MNO
2011. 09. 16. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kérdezők kétezer olyan szülőtől tudakolóztak, akinek középiskolás gyereke van. 49 százalékuk támogatja a verést és a nádpálca „reneszánszát”, míg 45 százalékuk ellenzi, azaz élésen megoszlanak a vélemények, csupán 6 százalékuk közömbös vagy tanácstalan. Ugyanakkor 91 százalékuk szerint a tanároknak lehetőséget kellene kapniuk a szigorúbb fellépésre diákjaikkal szemben. Egy pedagógus-szakszervezet viszont azt hangoztatja, hogy javult az iskolai fegyelem, amióta – fél évszázada – a testi fenyítést betiltották a szigetországban. Tíz évvel ezelőtt egyébként még több szülő támogatta a testi fenyítést, akkor 51 százalékuk helyeselte.

Ami a büntetési módokat illeti, a „legnépszerűbb” – szülői körben – a „kiküldetés”, mármint a gyerek kiparancsolása az osztályteremből. Ezt a szülők 89 százaléka helyesli. A bezárás – a tanítási utáni „marasztalás” – 88 százalékos, a kiabálás a gyerekkel viszont csak 55 százalékos támogatottságú.

A szülők 91 százaléka szerint a tanárok egyre jobban félnek a diákoktól, 86 százalék szerint a diákok szüleitől, továbbá – 90 százalék szerint – attól, hogy jogi eljárás indul ellenük diákok fegyelmezéséért.

Diákokat is megkérdeztek a felmérők a verésről. A közvetlenül „érintettek” 19 százaléka helyeselné a testi fenyítés visszatérését, 71 százalék ellenzi.

A felmérés felvetette azt a kérdést is, hogy kit tartanának tökéletes tanárnak, illetve tanárnőnek. A diákok Albus Dumbledore-t (a Harry Potter-filmekből) emelték az első helyre 36 százalékos szavazati aránnyal, a második Jamie Oliver „tévészakács” lett 26 százalékkal, holtversenyben a jedilovag-oktató Yoda mesterrel a Csillagok háborújából.

Tökéletes tanárnőnek a legtöbben (40 százalék) Harry Potter „szülőjét”, J. K. Rowling írót tartanák, de Kate Middletonnak, „alias” Katalin hercegnőnek is sokan örülnének, ő a negyedik lett 21 százalékkal – adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.