időjárás 1°C Taksony 2023. november 29.
logo

A tenger predátorai után kutat – élőben + Videó

Kollár Krisztián
2011.09.17. 03:04

Scott Cassell világhírű természetvédelmi aktivista élete legnagyobb kihívásával néz farkasszemet: a neves búvár egy harminc mérföldes merülést kíván végrehajtani a kaliforniai Catalina-sziget és Los Angeles között 24 óra leforgása alatt. A hajmeresztő „mutatvány” elsődleges célja azonban nem egy újabb rekord felállítása, hanem hogy felhívja a közvélemény figyelmét: mekkora veszély is fenyegeti a környező vizek cápáit, s általuk a teljes ökoszisztémát.

A szombati napon sorra kerülő monstre merülés rejt magában veszélyeket, Cassell mégsem felelőtlenül vág bele grandiózus vállalkozásába. A férfi a fegyveres erők legmodernebb búvárfelszereléseit ölti magára, beleértve egy számítógéppel vezérelt, zárt rendszerű – úgynevezett rebreather – újralégző készüléket, továbbá lesz nála egy speciális akusztikus cápaattraktor is, amelynek segítségével magához csalogathatja a tengerek csúcsragadozóit.Cassell – elmondása szerint – maga is szemtanúja volt az elmúlt évtizedek során a cápapopuláció drasztikus csökkenésének. Alig negyed évszázaddal ezelőtt a Catalina-csatornában még „nyüzsögtek” a hatalmas porcos halak, egy-egy merülés során a búvárok 4-10 egyeddel is találkozhattak. Mára ez a szám jelentősen visszaesett, az aktivista úgy véli, hogy szerencsés esetben egy-két cápával fog találkozni a csaknem 50 kilométeres víz alatti útja során.

– A probléma nem csak hogy valós, hanem nagyon súlyos is. A tengerek, óceánok vizeiben élő cápák szerves részét képezik az élővilágnak, így kipusztulásuk, de még számuk csökkenése is jelentős hatással van az egész ökoszisztémára – figyelmeztetett Cassell. – Ha eltűnnek a csúcsragadozók, akkor az más fajok esetében népességrobbanást hoz magával, amely felforgatja az egész természetes táplálékláncot – fogalmazott. Nem mellesleg az ember életére, a halászatra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat a bekövetkező változás.

A Global Reff – Real Deep Media közreműködésével Scott Cassell meghökkentő merülését 3D-ben filmre is rögzítik, valamint az érdeklődők élőben is követhetik az egynapos, víz alatti akciót. A merülés során Cassell arra fog törekedni, hogy minél több porcos halat vonzzon magához, hogy ezáltal pontosabb képet kaphassunk a területen élő cápák egyedszámáról.

Az egyedülálló vállalkozást a Cassell’s Sea Wolves Unlimited and Undersea Voyager Project támogatja, amihez a Luminox cég is csatlakozott. Az órakülönlegességeket gyártó cég alapítója, Barry Cohen szerint nagy megtiszteltetés részt venni a projektben. „Scott merülése remélhetően segít felnyitni az emberek szemét, hogy milyen súlyos kérdésről is van szó, még mielőtt túl késő lenne” – fogalmazott.

(Forrás: underwatertimes.com)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.