A tenger predátorai után kutat – élőben + Videó

Scott Cassell világhírű természetvédelmi aktivista élete legnagyobb kihívásával néz farkasszemet: a neves búvár egy harminc mérföldes merülést kíván végrehajtani a kaliforniai Catalina-sziget és Los Angeles között 24 óra leforgása alatt. A hajmeresztő „mutatvány” elsődleges célja azonban nem egy újabb rekord felállítása, hanem hogy felhívja a közvélemény figyelmét: mekkora veszély is fenyegeti a környező vizek cápáit, s általuk a teljes ökoszisztémát.

Kollár Krisztián
2011. 09. 17. 3:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombati napon sorra kerülő monstre merülés rejt magában veszélyeket, Cassell mégsem felelőtlenül vág bele grandiózus vállalkozásába. A férfi a fegyveres erők legmodernebb búvárfelszereléseit ölti magára, beleértve egy számítógéppel vezérelt, zárt rendszerű – úgynevezett rebreather – újralégző készüléket, továbbá lesz nála egy speciális akusztikus cápaattraktor is, amelynek segítségével magához csalogathatja a tengerek csúcsragadozóit.



Cassell – elmondása szerint – maga is szemtanúja volt az elmúlt évtizedek során a cápapopuláció drasztikus csökkenésének. Alig negyed évszázaddal ezelőtt a Catalina-csatornában még „nyüzsögtek” a hatalmas porcos halak, egy-egy merülés során a búvárok 4-10 egyeddel is találkozhattak. Mára ez a szám jelentősen visszaesett, az aktivista úgy véli, hogy szerencsés esetben egy-két cápával fog találkozni a csaknem 50 kilométeres víz alatti útja során.

– A probléma nem csak hogy valós, hanem nagyon súlyos is. A tengerek, óceánok vizeiben élő cápák szerves részét képezik az élővilágnak, így kipusztulásuk, de még számuk csökkenése is jelentős hatással van az egész ökoszisztémára – figyelmeztetett Cassell. – Ha eltűnnek a csúcsragadozók, akkor az más fajok esetében népességrobbanást hoz magával, amely felforgatja az egész természetes táplálékláncot – fogalmazott. Nem mellesleg az ember életére, a halászatra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat a bekövetkező változás.

A Global Reff – Real Deep Media közreműködésével Scott Cassell meghökkentő merülését 3D-ben filmre is rögzítik, valamint az érdeklődők élőben is követhetik az egynapos, víz alatti akciót. A merülés során Cassell arra fog törekedni, hogy minél több porcos halat vonzzon magához, hogy ezáltal pontosabb képet kaphassunk a területen élő cápák egyedszámáról.

Az egyedülálló vállalkozást a Cassell’s Sea Wolves Unlimited and Undersea Voyager Project támogatja, amihez a Luminox cég is csatlakozott. Az órakülönlegességeket gyártó cég alapítója, Barry Cohen szerint nagy megtiszteltetés részt venni a projektben. „Scott merülése remélhetően segít felnyitni az emberek szemét, hogy milyen súlyos kérdésről is van szó, még mielőtt túl késő lenne” – fogalmazott.

(Forrás: underwatertimes.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.