A törökök úgy vélik, az EU egy erőtlen biciklis

Törökország teljes jogú európai uniós tagságra törekszik, és elutasítja a Németország által ehelyett felkínált stratégiai partnerséget.

MNO
2011. 09. 19. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindezt a Berlinben tartózkodó Abdullah Gül török államfő fejtette ki hétfőn a német kollégájával, Christian Wulff elnökkel folytatott tárgyalásokon. Gül a találkozót követő sajtóértekezleten nem ismételte meg azokat a korábbi ankarai fenyegetéseket, amelyek szerint országa befagyasztja kapcsolatait az unióval, ha Ciprus újraegyesítése ügyében nem történik előrehaladás.

A sajtókonferencián a török államfő a teljes jogú csatlakozást országa stratégiai célkitűzésének nevezte, amelytől – mint fogalmazott – Ankara nem hagyja magát eltéríteni. Egyidejűleg hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Törökország esélyt kapjon a megfeneklett csatlakozási tárgyalások lezárására. Törökország tervezett európai uniós csatlakozása megosztja a német kormánykoalíciót. Míg a kisebbik kormánypárt, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a teljes jogú tagságot támogatja, az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívok – kimondatlanul is az iszlám befolyástól való félelmükben – elutasítják azt.

A német kancellár ehelyett a múltban már több alkalommal is egyfajta megkülönböztetett partneri viszonyt, más szavakkal stratégiai partnerséget javasolt. Gül azonban ezt a hétfői tárgyalásokon minden korábbinál határozottabban elutasította. Berlini értesülések szerint a török államfő útban Berlinbe a repülőgép fedélzetén meglehetősen negatív véleményt fogalmazott meg az Európai Unióról. Török újságírók előtt az uniót egy olyan kerékpároshoz hasonlította, akinek már nincs ereje a pedálozáshoz, ezért a bukás veszélye fenyegeti. Ebben a helyzetben Törökország „erényei” az EU javára válnának – érvelt Gül, aki mindehhez állítólag még azt fűzte hozzá: országa a nemzetközi színtéren ma olyan befolyással rendelkezik, mint az egész unió együttvéve.

A mérsékelt iszlamistának tekintett Abdullah Gül kedden találkozik Angela Merkel kancellárral.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.