A versenyszféra növekedése bővítette a foglalkoztatottságot

Czomba Sándor pozitív üzenetnek nevezte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikái szerint a versenyszféra növekedésének köszönhetően bővült a foglalkoztatás, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a mutatót nem a közfoglalkoztatás javítja, hiszen a közfoglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest alig változott.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809950" target="_blank"><strong>• Az OECD nem várja a munkanélküliség gyors csökkenését</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809732" target="_blank"><strong>• Több mint felével nőtt a meghirdetett új állások száma</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809780" target="_blank"><strong>• Jól haladnak, a szabadságról már nincs vita</strong></a>

MNO
2011. 09. 15. 11:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva kifejtette: a legfrissebb OECD-statisztikák alapján Magyarországon a második negyedévben 11 százalékról 10,1 százalékra csökkent a munkanélküliség.

Kifejezetten pozitív, hogy a KSH legutóbbi adata szerint nagyjából 43 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest – emelte ki. Hozzátette: döntő többségében ez a szám a versenyszféra növekedéséből származik, és nem a közfoglalkoztatás javítja a foglalkoztatási statisztikát. Tavaly átlagosan 100-110 ezer ember dolgozott közfoglalkoztatásban, és számuk az idén sem emelkedett számottevően egyetlen hónapban sem.

Emlékeztetett rá, hogy a kormány szándéka szerint a ciklus végéig 300 ezer új munkahelyet kívánnak teremteni. Számuk azonban természetesen nem lineárisan bővül – tette hozzá. Megemlítette, hogy az idén várhatóan 250 ezer ember lesz „megszólítva a közfoglalkoztatásban”, közülük azonban 130-140 ezer ember két-három-négy hónapos négyórás foglalkoztatásban „mozog ki-be a rendszerben”, tehát megjelenik a statisztikákban. Így látható, hogy a foglalkoztatottság a versenyszférában nő, a közszférában pedig stagnál vagy csökken – fűzte hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatáspolitikai eszközrendszer önmagában nem elég a 300 ezer új munkahely megteremtéséhez, és a segély helyett alternatívát jelent ugyan a közmunka, de a versenyszféra helyett nem. A versenyszférában való foglalkoztatás a fő cél, ahol erre nincs lehetőség, ott a segély helyett munkát biztosítanak a Start programokon keresztül – emelte ki.

Ismertette, hogy ma a rendszerben 240 ezer olyan regisztrált álláskereső van, aki semmiféle ellátást nem kap, 170 ezer ember bérpótló juttatásban, 130-140 ezer ember pedig álláskeresési járadékban részesül. Az adatsorok alapján legalább 300 ezer ember van, akinek közmunka lehetőséget kellene biztosítani – mondta. Hozzátette: a kormány most azon dolgozik, hogy az ehhez szükséges forrásokat megteremtse.

Az új munka törvénykönyvéről folyó egyeztetésről kifejtette: komoly érdemi előrelépés történt valamennyi fontos területen. A munkaadók, a munkavállalók és a kormány képviselői közösen dolgoznak azon, hogy olyan munka törvénykönyv jöhessen létre, amely hosszú távon, stabilan, hatékonyan orvosolja azokat a problémákat, amelyeket a jelenlegi nem.

Czomba Sándor példaként említette, hogy sikerült előrelépniük a túlmunkák kérdésében, a távolléti díjakban is. Hangsúlyozta: az új munka törvénykönyvének nem célja a munkavállalók keresetének csökkentése, ezért javaslatokat fognak tenni a délutáni pótlékról. Az új javaslat a gyerek születésétől az apa számára 5 nap fizetett pótszabadságot biztosít, egyúttal a versenyszférára is szeretnék kiterjeszteni azt a kötelezettséget, hogy részmunkaidőbe visszavegyék a kismamákat. Ugyancsak megegyeztek abban, hogy nem változnak érdemben a szabadságok jelenlegi szabályai – mondta az államtitkár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.