Ashton a palesztin–izraeli tárgyalások újrafelvételét javasolja

A palesztin–izraeli tárgyalások újrafelvételének szorgalmazásával reagált Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton a palesztin elnök előző napi bejelentésére.

MNO
2011. 09. 17. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek esti televíziós beszédében Mahmúd Abbász közölte: azt fogja kérni egy hét múlva az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy fogadja el a palesztin államot mint a világszervezet teljes értékű tagját. Az Európai Unió „tudomásul veszi” a palesztinok ENSZ-felvételi kérelmét, de úgy véli, hogy kiutat csak egy olyan „konstruktív megoldás” jelent, amely elvezethet a tárgyalások újrafelvételéhez – mondta szombaton Ashton szóvivője, Maja Kocijancic. „... ez a legjobb és az egyetlen módja a béke megteremtésének és a palesztin nép által óhajtott kétállami megoldásnak” – tette hozzá a szóvivő.

Mahmúd Abbász bejelentése után „látnunk kell a kérés részleteit és menetrendjét. A következő napok kulcsfontosságúak lesznek” – mondta. „Ezért a (közel-keleti) kvartettben helyet foglaló partnereinkkel együtt megkettőzzük erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy mielőbb tárgyalások kezdődjenek a felek között. Ez az egyetlen módja, hogy véget vessünk a konfliktusnak” – hangsúlyozta.

Európai diplomáciai források szerint a közel-keleti kvartett – az Egyesült Államok, Oroszország, az EU és az ENSZ – megbízottai vasárnap ülnek össze New Yorkban a kialakult helyzet megvitatására. „Az EU továbbra is élénken támogatja a palesztinok államalapítási törekvéseit” – mondta Maja Kocijancic, emlékeztetve arra, hogy az európai országok által nyújtott fejlesztési segélyek is „a leendő palesztin állam intézményeinek és infrastruktúrájának megteremtését célozzák”.

„A közgyűlésben elhangzó beszédem után a csatlakozási kérelmet átnyújtom az ENSZ főtitkárának, kérve, hogy továbbítsa a Biztonsági Tanácsnak” – közölte pénteki tévébeszédében a palesztin elnök. „Legitim jogunk, hogy a Palesztin Állam teljes értékű ENSZ-felvételét kérjük” – hangoztatta, leszögezve, hogy „a Biztonsági Tanács mellett” döntöttek. Szavaival arra utalt, hogy számos ország igyekezett lebeszélni erről az útról, miután az Egyesült Államok kilátásba helyezte, hogy a BT-ben élni fog vétójogával, Izrael pedig nem hivatalosan az eddig kötött megállapodások felmondásával fenyegette meg a palesztin vezetést. „Ami az egyéb utakat illeti, a kellő pillanatban döntünk majd” – tette hozzá Abbász.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.