Átlagon felüli az olajtöktermés

A Nagykunság területén átlagon felüli olajtöktermést takarítanak be a gazdák az idén ősszel, és jó árat is kapnak a kizárólag exportra szánt tökmagért – állítják az MTI által megkérdezett szakemberek.

MNO
2011. 09. 19. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kunhegyesi Kakat Trade Kft. vezetője korábban termelőként is foglalkozott olajtökkel, ám ma már a környékbeli gazdák termésének mosását, szárítását és szállításra előkészítését végzi. Lőrincz István szerint az idén a nyár végi forróság és aszály felgyorsította az érést, így a máskor augusztus végén kezdődő és október közepéig tartó betakarítás mintegy két héttel korábban indult, és a végéhez közeleg.

Elmondta: az idei termés mennyisége a tapasztalatok alapján átlagon felüli: hektáronként 5 mázsa körüli tökmag termett a Nagykunságnak ezen a vidékén. Akadtak kiugró parcellák is, ahol a hozam elérte a 8 mázsát. A felvásárlási árra sem lehet panasz: jelenleg valamivel 70 ezer forint felett veszik át a szárított olajtökmag mázsáját.

Az árut ezen a tájon kizárólag exportra, ezen belül is elsősorban osztrák és német piacra termelik. Ott pedig elsősorban étolajat (literje Magyarországon 5-7 ezer forintért kapható), valamint táplálékkiegészítőket és gyógyszereket készítenek belőle – magyarázta a szakember. Jelezte: ebben az évben a környéken érzékelhetően, körülbelül harmadával bővült az olajtöktermeléssel foglalkozók száma és a növény vetésterülete. „Ez azért is érthető, hiszen az olajtök termesztése – májusi vetése miatt – időjárási szempontból kiszámíthatóbb, és az utóbbi években tapasztalható keresletnövekedés miatt kifizetődőbb is a szántóföldi növények jelentős részénél” – vélekedett.

Nagyfejeő József kunmadarasi gazda 22 hektárnyi saját olajtökföldje mellett integrátorként további mintegy 25 hektáron műveli ezt a növénykultúrát. Az MTI érdeklődésére válaszolva közölte: az idén 4-5 mázsás hozamokat takarított be, így nyereséges szezont zár. Ellentétben a 2010-es évvel, amikor 1,5 mázsás termésátlagok is előfordultak a területén, miközben az olajtök termesztése hektáronként 2,5 mázsa alatti termés esetén már ráfizetéses.

A gazdálkodó elmondta: az olajtök sem a talaj, sem a növényvédelem szempontjából nem igényel különleges ráfordítást, ám belvizes körülmények közt nagyon gyengén terem, és a betakarítása speciális berendezéseket igényel. A beérett termést ugyanis először hóekeszerű eszközzel felszerelt traktorral sorokba tolják össze, majd ezt önfelszedő betakarítógéppel szedik fel. Utóbbi választja külön a magot is, majd az összeroppantott tököt zöldtrágyaként elteríti a talajon. A magot ezt követően alaposan átmossák, szárítják, végül pedig zsákokba rakva szállítják külföldre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.