Az aktív örökségvédelem munkahelyeket teremthet

A Kerámiavárosok Szövetségének megalapítását kezdeményezi Hódmezővásárhely – jelentette be Lázár János (Fidesz) az alföldi település polgármestere csütörtökön.

MNO
2011. 09. 15. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolc európai ország hat városa és öt nem önkormányzati partnere részvételével most záruló, hároméves CeRamICa-projekt bebizonyította, a kerámiaművességnek és a kismesterségeknek nemcsak múltjuk, hanem jövőjük is van – mondta a politikus a programot záró konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Az elmúlt időszakban a francia, a szlovén, a román, a spanyol, az olasz, a görög és a portugál partnerek egymás sikeres gyakorlatát megismerve feltérképezték, milyen gazdasági szerepe lehet a kerámiaművességnek, felmérték a turisztikai igényeket, megvizsgálták a hatékony marketing- és képzési eszközöket – közölte a polgármester. A Kerámiavárosok Szövetségébe várják a 2 millió eurós összköltségvetésű, Hódmezővásárhely vezette uniós projektben részt vevő településeket, de az együttműködés nyitott az újonnan csatlakozók előtt is – emelte ki Lázár János.

Szőcs Géza kulturális államtitkár kifejtette: a kerámia nemcsak az emberiség egyik legősibb művészi önkifejezési lehetősége, hanem az egyik legmaradandóbb is. Hangsúlyozta: az aktív örökségvédelem munkahelyeket teremthet – egyes becslések szerint a kulturális ágazat a hazai össztermék 9 százalékát állítja elő –, jelentősége azonban nem csak ebben áll: ahol élénk a kultúra, ott jobb az emberek életminősége, s e települések megtartó képessége is erősebb.

A politikus közölte, hogy szeptember végén hirdetik meg azt az Európai Szociális Alap és a hazai költségvetés forrásait felhasználó pályázatot, amely a kreatív ipar termékeinek befogadását segítő formális és iskolán kívüli oktatási programokat segíti majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.