Az ÁNT erői elérték Kadhafi egyik utolsó bástyáját + Képek

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) fegyveresei behatoltak a még ellenálló Szirt területére – jelentette be a miszrátai katonai parancsnokság csütörtökön.

MNO
2011. 09. 15. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szirt a megdöntött Kadhafi-rendszer egyik utolsó állása. Előzőleg azt jelentették a helyszínről, hogy a délutáni órákban a város határában összecsapások zajlottak le a támadók és a Kadhafi-pártiak között.



A tanács szóvivője este úgy fogalmazott, hogy „ma nagy előrenyomulás volt, (...) a város peremén” járnak az ÁNT erői, akik reggel 800 gépjárműből álló konvojjal indultak harcba, és három irányból közelítették meg Moamer Kadhafi szülőhelyét.



Az elfoglalására tett korábbi erőfeszítések Szirt határaitól mintegy 50 kilométerre elakadtak.



15 százalék még akcióképes

A Kadhafi-párti erők létszámának mintegy 15 százaléka továbbra is akcióképes, elsősorban Tripoliban és Szebhában – mondta csütörtökön Vincent Tesniere francia tábornok, a NATO több nemzetiségű légi vezérkarának főparancsnok-helyettese.

Az olaszországi Poggio Renatico támaszpontján videokonferenciát tartó katonai vezető elmondása szerint ezeknek az erőknek a java a Tripolitól Szebháig (Tripolitól 400 kilométerre délre), illetve Szirt kikötőjéig (Tripolitól 360 kilométerre keletre) húzódó övezetbe összpontosul.

Arra a kérdésre, hogy mit csinál a koalíció a szökésben lévő Kadhafi ezredes helyének meghatározására, a NATO-tábornok kijelentette: az észak-atlanti szövetség „nem törekszik emberek követésére”.





(Képek: Reuters)

(MTI)


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.