Az egész szakma megmozdult, hogy meglepjék a turistákat

A Magyar Turizmus (MT) Zrt. kezdeményezésére szeptember 27-én, a turizmus világnapján az ágazat szolgáltatói és szakmai szervezetei összefogásával vendégbarát akciókat indítanak.

MNO
2011. 09. 20. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Gergely, a turisztikai marketingtársaság vezérigazgatója az akciókat bemutató sajtótájékoztatón kedden Budapesten elmondta: kezdeményezésük célja, hogy a turizmus világnapja minden évben az a nap legyen, amikor kiemelt figyelemben részesítik a vendégeket. Az MT Zrt. felhívására megmozdult a turisztikai szakma, különböző szervezetek, szolgáltatók, programgazdák és magánszemélyek számos kreatív ötletet vetettek fel, hogy mivel lepjék meg az utazókat ezen a napon. A vezérigazgató elmondta: a turizmus fontos munkahelyteremtő ágazat, közvetlenül csaknem 400 ezer embernek biztosít munkát Magyarországon.

Bánki Erik, az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságának elnöke azt mondta: az ENSZ Turizmus Világszervezetének adatai szerint tavaly meghaladta a 940 millió főt a turistaérkezések száma a világon, ami az elmúlt harminc évben megháromszorozódott. Magyarország sem áll rosszul ebben, hiszen szintén az ENSZ szervezetének 2007-es felmérése szerint a közép-európai térség két legdinamikusabb fejlődésre számító gazdasága a turizmus terén a magyar és a lengyel – tette hozzá.

Egymillió munkahelyet teremthet

Mint mondta, abban a kutatásban azt jósolták, hogy ha van egy dinamikus fejlesztési program Magyarországon, amely a turizmus beruházásait támogatja, és ha van egy olyan turizmusbarát politika, amely azokat a jogszabályi háttereket, amelyek a fejlesztésekhez és a működéshez szükségesek, kellő módon írják át, akkor több mint egymillió új munkahelyet teremthet ez az ágazat.

„Mi elégedettek lennénk azzal is, ha a következő tíz évben 300-400 ezer új munkahely keletkezhetne, ha meg tudnánk duplázni a foglalkoztatottak számát ebben az ágazatban” – tette hozzá Bánki Erik. Szerinte a jelen gazdasági körülmények között ez sem lesz kis kihívás.

A turizmus és a hozzá kapcsolódó ágazatok közvetlenül 1322 milliárd forinttal járulnak hozzá a GDP-hez. A turizmus alapágazataiban kimagasló a kis- és középvállalkozások aránya. Magyarország kereskedelmi szálláshelyein évente több mint 7 millió vendég tölt el több mint 19 millió vendégéjszakát. A beutazó forgalomból éves szinten több mint 4 milliárd euró devizabevétel származik a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A beutazó turizmus a devizabevételeken keresztül javítja Magyarország folyó fizetési mérlegét.

Az akcióban stratégiai partnerként vesz részt a Budapest Airport Zrt., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a Budapest Turisztikai Desztináció Menedzsment Nonprofit Kft., a Malév Zrt., a MÁV-Start Zrt. A szakmai szervezetek közül csatlakozott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Fürdőszövetség, a Magyar Ifjúsági Szállások Szövetsége, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége, a Nemzeti Fürdőszövetség – Spa Hungary Holding Zrt. is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.