Az éneklés enyhíthet néhány krónikus betegséget

A kórusban éneklés segíthet enyhíteni néhány krónikus betegség, köztük a Parkinson-kór, a tüdőproblémák és a depresszió tüneteit – állapították meg szakemberek.

MNO
2011. 09. 17. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közegészségügyi szakembereket tömörítő Royal Society for Public Health Londonban tartott múlt heti konferenciáján Grenville Hancox, a canterburyi Sidney De Haan kutatóközpont zeneprofesszora rendkívülinek nevezte az éneklés okozta fiziológiai változásokat. A szakember az alapítója az intézmény Skylarks (Pacsirták) nevű, kizárólag Parkinson-kóros páciensekből álló új kórusának. A központi idegrendszerre ható betegség a mozdulatok lelassulásával, valamint az arcizmok és a hangszalagok degenerálódása miatt a hang gyengülésével jár együtt.

Hancox és az intézmény egészségügyi oktatással foglalkozó professzora, Stephen Clift jelenleg azt vizsgálják, hogy az éneklés hatással van-e a betegségnek elsősorban a hangot érintő tüneteire. Ennek kiderítéséhez számítógép segítségével történő akusztikus hangelemzésnek vetik alá a kórus tagjait a tanulmány kezdetén, illetve a végén.

„A hangszálak izmok, így az edzésükkel fejlesztjük a feszességüket és megfékezzük a remegést. Ezáltal a hang is erősödik” – magyarázta Ian MacDonald hangspecialista. „Az énekléssel ugyanúgy bemelegítjük a hangszálainkat, mint ahogy a sportolók szokták edzés előtt az izmaikat” – idézte a szakembert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk). Hancox szerint az énekléshez szükséges egyenes állás a törzs tartásában szerepet játszó has- és hátizmok erősítésében is szerepet játszik, ami szintén jótékony hatással van a páciensekre.

Az intézmény a légúti szűkülettel járó krónikus obstruktív légúti betegségtől (COPD) szenvedő pácienseknek is létrehozott egy kórust. A szeptemberben indított tíz hónapos vizsgálat során a résztvevők spirituális, nép és világi dalokat tanulnak, miközben a szakemberek folyamatosan szemmel tartják a tüdőműködésüket. A kórust vezető Sonia Page szerint az éneklés segít a COPD-től szenvedő betegeknek, „hogy nagyobb uralmat gyakoroljanak a fulladásos rohamok felett ahelyett, hogy teljesen kiszolgáltatottá válnának azokkal szemben”. A kórustagok biztosabb kilégzésről, csökkenő tüdőfertőzés okozta problémákról és az alvási légzésszünet javulásáról számoltak be.

A szakemberek jelenleg csak találgatni tudják, hogy az éneklés milyen fiziológiai változásokat fog eredményezni, illetve azok miként hatnak a betegségre. A londoni Royal Brompton Kórház tüdőorvosaként dolgozó Nicholas Hopkinson azonban hangsúlyozta, hogy az éneklés nem tudja visszafordítani a COPD okozta tüdőkárosodást, de ennek ellenére segíthet megtanítani a pácienseknek, hogy miként kontrollálják légzésüket.

A Mental Health and Social Inclusion című folyóirat nyári kiadványában közölt tanulmányában Clift professzor egy mentális egészségügyi problémákkal küzdő páciensek alkotta kórusról írt. Egy év közös éneklés után a résztvevők 60 százaléka kevesebb szorongásról számolt be, és sokan közülük legyőzték a klinikai depresszió tüneteit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.