Az energiatakarékos közlekedést népszerűsítik

A tiszta és energiatakarékos közlekedést népszerűsíti az Új Széchenyi-terv a fővárosi Autómentes Hétvégén, az Andrássy Korzón, 2011. szeptember 17-18-án, ahol a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) közös pavilonban látja vendégül a családokat – közölte a szaktárca pénteken.

MNO
2011. 09. 16. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Új Széchenyi-terv az Európai Mobilitási Hét egyik központi rendezvényének támogatásán túl pályázatai és programjai révén is tesz a környezetkímélő közlekedési módok térnyeréséért – hívja fel a figyelmet az NFM. A kitörési pontként beazonosított közlekedésfejlesztés kimagasló arányban részesül az Új Széchenyi-terv forrásaiból. A pályázati konstrukciókban és a nemzeti programokban is előnyt élveznek a városi, elővárosi közösségi közlekedés, a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését és a közlekedésbiztonság javítását célzó tervek, elképzelések.

Az Új Széchenyi-tervben összesen mintegy 650 milliárd forint fordítható közlekedési és közösségi közlekedési fejlesztésekre, felújításokra. Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap programjainak támogatása így természetes módon illeszkedik az Új Széchenyi-terv célkitűzéseihez.

Az ÚSZT-ben 6 régióban jelent meg pályázati felhívás kifejezetten kerékpáros fejlesztésekre 2011-ben. Eddig több mint 500 kilométer kerékpárút kapott támogatást és további 57 kilométer bicikliút épülhet a Közlekedési Operatív Programban. A közelmúltban zárult a „Kerékpárút-hálózat fejlesztése” című pályázati konstrukció, a beérkezett pályázatok értékelése folyamatban van.

Az Európai Mobilitási Héten idén 38 országban szerveznek tömegeket megmozgató eseményeket a programsorozat mottója, a „Közlekedj ÖKOsan!” jelmondat szellemében, hagyományosan szeptember 16. és 22. között – közölte a hazai települések részvételét nemzeti szinten koordináló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken.

Az Európai Mobilitási Hét oldalán regisztrált mintegy 2000 településből 102 magyar, ezzel Magyarország Ausztria és Spanyolország után, Franciaországgal holtversenyben a harmadik helyen áll a nemzetközi összehasonlításban. A fővárosi Autómentes Hétvégére kilátogatókat egész napos, egyebek mellett zenés és táncos produkciókkal, KRESZ-pályával és kvízzel, mozdonyvezetési szimulátorral, biciklis ügyességi pályával és kézműves foglalkozásokkal gazdag programkínálat várja – írja közleményében az NFM.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.