Az OECD nem várja a munkanélküliség gyors csökkenését

Nem számít a jelenlegi, magas munkanélküliségi szintek gyors csökkenésére a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD); a kormányoknak munkahelyteremtést ösztönző intézkedéseket kell hozniuk – közölte a szervezet csütörtökön.

MNO
2011. 09. 15. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éves munkaerő-piaci jelentésében a párizsi székhelyű szervezet arról tájékoztatott, hogy július végén mintegy 44,5 millió munkakereső volt a szervezethez tartozó 34 fejlett államban, ami 13,4 millió fővel több a válság előtti szintnél. „A kormányoknak nem szabad egy helyben toporogniuk” – fogalmazott az elemzésben Angel Gurría, az OECD főtitkára. „A tartósan magas munkanélküliségi szintek csökkentésének, a munkaerő-piaci lehetőségek javításának és a megfelelő szociális hálók biztosításának a legfontosabb politikai célkitűzések között kell szerepelnie” – tette hozzá.

Az OECD szerint különösen fontos lenne a munkahelyteremtés abban a hat euróövezeti államban (Észtország, Görögország, Írország, Portugália, Spanyolország és Szlovákia), ahol 10 százalék felett van a munkanélküliségi ráta. Megjegyzik ugyanakkor, hogy az amerikai munkanélküliek aránya is „makacsul 9 százalék felett ragadt”.

A szervezet szerint a legaggasztóbb a tartósan munkanélküliek számának növekedése. A szervezet számításai szerint az egy évnél hosszabb ideje munkát keresők aránya a teljes munkanélküli csoporton belül több mint megháromszorozódott, átlagosan 30 százalékon áll. Spanyolországban a 40 százalékot is meghaladja ez a mutató – írja az OECD.

A gazdasági szervezet elemzésében megállapítja, hogy a kormányzati támogatás lehetőségeinek csökkenésével az államoknak arra kell törekedniük, hogy költséghatékony, jól megtervezett, a leginkább kitett csoportokon segítő intézkedésekkel álljanak elő. Az OECD főtitkára értékelésében példaként említette az amerikai elnök, Barack Obama munkaerő-piaci törvényét, amely a munkáltatók adóterheit csökkenti, ha bővítik alkalmazottaik létszámát.

Az OECD kulcsfontosságúnak tartja a fiatalok munkához segítését. A szervezet tagállamaiban az első negyedévben a 15–24 éves korosztályban 17,4 százalék volt a munkanélküliek aránya, szemben az idősebb korcsoportok 7 százalékos mutatójával. „Közelíteni kell az oktatási intézmények által tanítottakat a valódi munkaerő-piaci követelményekhez” – írja elemzésében a szervezet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.