Az osztrák kancellárig érnek a korrupciós ügy szálai?

Vizsgálatot folytat az osztrák korrupcióellenes ügyészség Werner Faymann kancellár ellen azzal a gyanúval, hogy még miniszterként közbenjárt egy állami cégnél annak érdekében, hogy az bizonyos újságokban hirdessen – erősítette meg pénteken a bécsi ügyészség.

MNO
2011. 09. 16. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először több hónappal ezelőtt merült fel a sajtóban Faymann neve az állami vasúttársaság (ÖBB) hirdetéseivel összefüggésben. Akkor egy osztrák lap egy névtelenséget kérő forrásra hivatkozva azt állította, hogy a szociáldemokrata politikus 2007-ben közlekedési miniszterként az ÖBB hirdetéseivel „jutalmazott meg” bizonyos újságokat.

Egy ellenzéki képviselő akkor feljelentést tett Faymann és volt kabinetfőnöke, a jelenleg államtitkár Josef Ostermayer ellen. A Kurier című lap pénteken másolatot közölt állítólagos hirdetési megrendelésekről. Az ügyészség megerősítette, hogy vizsgálódik a számlák ügyében.

Az elmúlt hetekben a 2000 és 2007 közötti kormányok több tagja elleni nyomozásokról adott hírt a sajtó, de a napokban Faymann is újra nyomás alá került az ÖBB-hirdetések ügyében. A kancellári hivatal ismételten visszautasította a vádakat.

Az ÖBB jelenlegi vezérigazgatója, Christian Kern az osztrák közszolgálati rádióban pénteken egy sajtóértesülésre reagálva azt mondta, egy belső vizsgálat szerint az ÖBB 2007-ben hivatalban lévő vezetése nem írt alá olyan megrendelést, amelyen Faymann neve szerepelt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.