Báthori napokat rendeznek Nyírbátorban

Előadóművészek, együttesek, utcazenészek, tűzzsonglőrök, rajzolók, festők, kézművesek és íjászok sora lép fel az V. Báthori Napok rendezvényen, amelyre szeptember 22. és 24. között várják az érdeklődőket Nyírbátorban.

MNO
2011. 09. 16. 15:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szathmáryné Sipos Ildikó, a város kulturális központjának új ügyvezető igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a leglátványosabb program szeptember 24-én, szombaton 13 órától lesz a Báthori Várkastély parkjában, ahol kézműves bemutatókkal igazi kirakodóvásárt tartanak. A régi vásári hangulatot íjászok, utcazenészek, rajzolók, festők és mutatványosok idézik vissza, továbbá népi játékokon vehet részt bárki, s hagyományos ételek is kóstolhatók lesznek a forgatagban a hozzá való finom borokkal együtt.

A helyi Talán Teátrum tagjai gyermekelőadásán A három rabló című darabot láthatják a legkisebbek, akik a nyírbátori pöttöm-táncosok műsorában is gyönyörködhetnek. A felnőtteknek a helyi fúvószenekar ad koncertet, majd hiphop- és breaktáncosok lépnek színpadra, s bemutatkozik Birtalan Boróka erdélyi tinisztár is, valamint fellép Tokodi Gábor lantművész és Jáger Éva énekesnő. Ott lesznek látványos műsorukkal a Rippel fivérek is, s nem mindennapi bemutatót tartanak a Crux Alba Középkori Vívóiskola tagjai. A tűzzsonglőrök tüzeskedését este Holdviola-koncert követi, programzárásként.

Az V. Báthori Napokat szeptember 22-én, a helyi kulturális központ aulájában egy kiállítás nyitja meg: a tárlaton a magyar származású svédországi képzőművészek Eugen Jenő Bocsor és Gizella Csúzy alkotásait mutatják be. A megnyitóünnepségen közreműködnek a Talán Teátrum tagjai is.

Másnap, szeptember 23-án a Báthori Várkastély éttermében az Európa reneszánsz várkastélyairól készült filmet mutatják be, majd a televízióból ismert fitoterapeuta, Bokor Katalin tart előadást A természetes szépségápolás reneszánsza címmel. A híres Báthori-család életéről Szabó Sarolta múzeumigazgató és Bátori Gábor történész-múzeológus előadását hallgathatják meg az érdeklődők, akik pogácsázás-borozás közben frissíthetik fel tudásukat a múltról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.