Bejelentették az iránymutató számokat + Képriport + Videó

A 2012-es költségvetés 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. A jövő évben 300 milliárdos tartalékot kíván képezni a kabinet – tette hozzá. A 25 százalékos áfát 27 százalékra emeli a kormány.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810316" target="_blank"><strong>• Valóra válhat a pozitív adóslista </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810309" target="_blank"><strong>• „Tisztes számokat” közölt a kabinet </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810293" target="_blank"><strong>• Parlament előtt a végtörlesztésről szóló javaslat</strong></a>

MNO
2011. 09. 16. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A költségvetési tervezetet a mai napon megküldte a kormány a Költségvetési Tanácsnak, s a testület javaslatait figyelembe véve módosít, ha szüksége, s a törvénytervezete szeptember 30-án az Országgyűlés elé terjeszti” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy közölte: a tervezett infláció jövőre 4,2 százalék, a GDP arányos államháztartási hiány a jövő év végére 72 százalékra csökken a 2011. decemberi 73 százalékról. Hozzátette azt is a GDP arányos kamatkiadás az idei 3,8 százalékról jövőre 3,6 százalékra csökken. A tervezett makrogazdasági adatok szerint a lakossági fogyasztás 0,2 százalékkal nő, a beruházások 3,7 százalékkal bővülnek. Jövőre javul az ország külső egyensúlya – jelezte Matolcsy, a folyó fizetés mérlegtöbblet a GDP 3 százaléka lesz.

A foglalkoztatás 1,5 százalékkal nő, a munkanélküliségi ráta a jelenlegi 11 százalék feletti arányról 10-11 százalékra mérséklődik. Ismertetése szerint az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a 2012. évi Országvédelmi Költségvetésben, amelynek keretében összesen 300 milliárd forintos tartalékot képez a kormány. Ebből 150 milliárd forint kerül az Országvédelmi Alapba, ez a 25 százalékos áfa-kulcs 27 százalékra való emeléséből származik – tette hozzá. A 300 milliárd forintos tartalék másik két tétele a 100 milliárd forintos általános tartalék és az 50 milliárdos kamatkockázati tartalék.

Két részből áll az egyenlegjavulás

A 750 milliárd forintos egyenlegjavulás két összetevőből áll: a bevételek 445-450 milliárddal nőnek, a kiadások pedig 300 milliárddal csökkennek. A miniszter jelezte, hogy eredetileg 2012-re a Széll Kálmán-tervben 550 milliárd forintos egyenlegjavításra vállalkozott a kormány, ez az összeg most 750 milliárdra emelkedik. Matolcsy elmondta: jövőre a kormány egyszerre vezeti ki a félszuperbruttósítást és az adójóváírást az szja rendszerből, az előbbi az adóbevétel csökkenésével az utóbbi a bevétel növelésével jár, s a két tétel közel azonos nagyságrendet képvisel. A lényeg, hogy kialakul a 16 százalékos arányos szja rendszer.

A 25 százalékos áfa-kulcs 27 százalékra emelése mellett megmarad a kedvezményes 5 százalékos, illetve 18 százalékos kulcs is. Kérdésre válaszolva Matolcsy elmondta, az Európai Unió szabályozása nem zárja ki a 25 százaléknál magasabb kulcsot. A munkaadói egészségügyi járulék 1,5 százalékponttal emelkedik 2012-ben. A járulék alapja a munkabér, de a munkaadó köteles legalább a minimálbér 1,5-szerese után fizetni. Emellett egy százalékponttal emelkedik a munkavállalói egészségügyi biztosítási járulék. Jövőre baleseti különadót fizetnek a biztosítók, 40 százalékkal emelkedik a cégautó után fizetendő adó, függően a környezetvédelmi besorolástól, 2012-től az on-line szerencsejátékra is adót vet ki a kormány – tette hozzá a miniszter

Öt fő célt tűztek ki

A 300 milliárd forintos kiadáscsökkenés alapvetően hatékonyság javulásból származik, amelynek hátterében a központi költségvetési szervek fejezeti előirányzatainál elérendő 200-250 milliárd forintos megtakarítást kíván elérni a kormány. A központi igazgatásban foglalkoztatott 66 ezer emberből 5200 úgynevezett köztisztviselői keretbe kerül, s ha onnan el tudnak helyezkedni a piacon, akkor „az őket foglalkoztatók 50 százalékos munkáltatói adókedvezményben részesülnek” – magyarázta a miniszter.

A 2012. évi országvédelmi költségvetés öt fő célt tűzött maga elé jelezte a miniszter: álljon saját lábra a nyugdíjrendszer, azaz egyensúlyi legyen, kezdődjön meg az egészségügyi alap saját lábra állítása, épüljön ki a 16 százalékos, arányos egykulcsos adórendszer. Emellett a költségvetés, illetve az adórendszer célja, hogy zárja be az adóelkerülésére szolgáló kiskapukat. További cél a foglalkoztatási helyzet érezhető javulása. Ötödik pontként a költségvetés céljaként azt jelölte meg Matolcsy, hogy az védje meg az országot.

Vegyesek a vélemények

A magyar elemzők vegyesen ítélték meg a jövő évi költségvetés tervét. Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője aláhúzta: jó irányt mutat a jövő évi költségvetés. A kabinet a biztosabban kalkulálható tételekkel, biztosabb megoldásokkal számol; rövid távon, a meglévő kockázatok mellett választott megoldások jók, visszahozzák a reményt, hogy tartható lesz a jövő év, amely így is feszített lesz.

Barcza György, a K and H Bank vezető elemzője szerint csalódást keltő, hogy a költségvetési konszolidáció bevételtúlsúlyos, a „hagyományoknak megfelelően” most is jelentős túlsúlyt kapnak az adóemelések. Úgy vélekedett, hogy jobb lett volna a kiadáscsökkentésben nagyobbat lépni, és megkerülni az áfaemelést.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője azt mondta, pozitívum, hogy a kabinet felismerte, még alacsonyabb növekedéssel kell számolni, de a kiigazítási szükségletnek csupán a háromnegyedét fedi le a kormány, annak legalább 1000 milliárd forintnyinak kellett volna lennie.

Az ellenzéki pártok szerint megszorító költségvetés lesz a jövő évi büdzsé. Az MSZP a növekvő árak és a szegénység költségvetésének, a Jobbik egy újabb gazdasági megszorító csomagnak, míg az LMP az elmúlt húsz év legnagyobb megszorító csomagjának nevezte a büdzsét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.