Bemutatták a Kecskeméten gyártott első Mercedest

Kecskeméten a városháza díszudvarán bemutatták az első helyben készült B-osztályú Mercedes személygépkocsit csütörtökön.

MNO
2011. 09. 15. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója megjelent a város közgyűlésének ülésén, és bejelentette, hogy a képviselők megtekinthetik a városháza udvarán álló, az első, teljes egészében Kecskeméten készült Mercedes személygépkocsit. Frank Klein a közgyűlés előtt név szerint megköszönte Zombor Gábor polgármesternek, Szemereyné Pataki Klaudia gazdasági ügyekért felelős alpolgármesternek, valamint Metzinger Éva jegyzőnek a gyár építése során nyújtott támogatásukat. „Önök nélkül nem készülhetett volna el a gyár” – mondta a gyárigazgató.

Frank Klein emlékeztetett arra, hogy a két évvel ezelőtt elkezdett beruházás a tervek szerint haladt, és szeptember elején elkészült az első előszériás személygépkocsi. A városháza udvarán – fényképezőgép nélkül – meg lehetett tekinteni az első, teljes egészében Kecskeméten készült Mercedes B-osztályú személygépkocsit. Frank Klein elmondta: a bemutatott autó családi használatra készült, padlólemezét egy kicsit megemelték. A fehér bőrüléssel bemutatott, kétezer köbcentiméter hengerűrtartalmú személygépkocsit elektronikus váltóval, fedélzeti komputerrel és több újdonsággal szerelték fel. A személygépkocsi látható a frankfurti autókiállításon. A gyárigazgató közlése szerint a gyárban legyártott személygépkocsit tesztelni fogják, majd szét fogják szedni, és átvizsgálják. Az autó soha nem kerül közúti forgalomba.

A 441 hektáron felépülő kecskeméti gyár a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme, egyben Magyarország történetének egyik legjelentősebb zöldmezős beruházása. A tervek szerint a gyártás 2012-ben kezdődik, és 2500 alkalmazott dolgozik majd a gyárban, illetve a beszállítói körben további munkahelyeket teremt. A kecskeméti gyárban 2012-től következő generációs kompakt gépjárművek, az A- és B-osztályú gépkocsik utódmodelljeinek gyártása folyik majd. A gyár a németországi rastatti telephellyel, a Daimler AG kompakt gépkocsikat gyártó központjával együttműködve állít elő személyautókat. A Mercedes-Benz mintegy 800 millió eurót ruházott be az új gyárba, amelynek alapkövét 2009. október 16-án helyezték el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.