Berlinben elhalasztották a döntést

Késedelmet szenved a német kormánydöntés és a parlamenti szavazás a törlesztési nehézségekkel küzdő euróövezeti országok megsegítésére létrehozandó állandó támogatási alapról, mivel még Brüsszelben is folyamatban vannak a tárgyalások.

MNO
2011. 09. 16. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EFSF (Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz) mentőalapot 2013 közepén állandó jelleggel felváltani hivatott ESM (Európai Stabilitási Mechanizmus) alapról még folynak az egyeztetések Brüsszelben, ami felborította Berlin menetrendjét – közölte pénteken Steffen Seibert német kormányszóvivő. A német kabinet eredetileg a jövő héten foglalkozott volna a Németországnak az ESM-ben való részvételét szabályozó törvénymódosítással, ami még az év vége előtt került volna a parlament két háza elé szavazásra.

A törvényjavaslatról a kabinet a csúszás miatt október közepén dönt, a parlament elé pedig 2012 első negyedében kerülhet legkorábban a törvénytervezet. Mivel az ESM legfeljebb két év múlva alakulhat meg, a csúszás nem okozhat problémát. „Rengeteg idő áll még rendelkezésünkre” – közölte a szóvivő a pénteki sajtótájékoztatón.

A Bundestag, a német alsóház szeptember 29-én szavaz az euróövezeti vezetők júniusi csúcstalálkozóján az EFSF mentőalap hatáskörének kibővítéséről hozott döntésről és abban Németország részvételéről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.