Bulgária bízik a schengeni csatlakozásban

Bulgária bízik abban, hogy a holland kormány negatív hozzáállása ellenére Romániával együtt hamarosan csatlakozhat a schengeni rendszerhez.

MNO
2011. 09. 17. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint Nikolaj Mladenov külügyminiszter szombaton fogalmazott, az uniós belügyminiszterek szeptember 22-én esedékes tanácskozásától azt várja, hogy ott „ésszerű döntés” születik a kérdésben. „Amennyiben ez nem következik be, akkor hazánk felül fogja vizsgálni a schengeni reformokat támogató álláspontját” – fenyegetőzött szófiai sajtóértekezletén Mladenov.

Mint hozzátette, Bulgária érdekei nem nyomhatnak kevesebbet a latban, mint a holland kormánykoalíción belül született megállapodás. Szerinte az, hogy Hollandia akadályozza Bulgária és Románia schengeni felvételét, az ottani koalíción belüli ellentéteknek tulajdonítható. Érthetetlennek nevezte, hogy a hágai parlament nemrég törölte napirendjéről azt a meghallgatást, amelynek témája a Schengennel kapcsolatos bolgár álláspont kifejtése lett volna.
A holland kormány pénteken közölte, hogy az EU-belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán ellenezni fogja a két balkáni ország akár csak részleges befogadását a schengeni rendszerbe. Ez meghiúsítja az uniós szintű egyezséget a schengeni egyezmény bővítéséről, mivel új tagok felvételéhez konszenzusra van szükség az Európai Unió tagállamai részéről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.