Cigány kulturális napok Pécsett

A cigányság történetével és roma művészek alkotásaival ismerteti meg az érdeklődőket, valamint több zenés-táncos rendezvényt is kínál a Cigány kulturális napok programsorozata, amelyet péntektől immár huszadik alkalommal tartanak a baranyai megyeszékhelyen.

MNO
2011. 09. 16. 17:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kosztics István, a szervező Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke azt MTI-nek elmondta: a kétnapos rendezvény A cigányság történeti múltja és jelene Magyarországon című konferenciával indult a Rácz Aladár Közösségi Házban, ahol történészek, levéltárosok, a cigányság múltjának kutatói tartottak előadást a romákkal kapcsolatos sztereotípiákról, a szocializmusnak a romákra gyakorolt hatásáról. Ezenkívül szó volt cigány mesékről és mesemondókról, a sajtóhírek alapján a cigányságról alkotott képről, és arról is, miként változott a cigányság megjelenése a 19. század művészetében. Női ábrázolás a kortárs magyar képzőművészetben címmel kiállítás nyílt a közösségi házban, este pedig indiai ételkóstolóra várják az érdeklődőket.

Kosztics István közölte: szombaton cigány kézművesek regionális kiállítására kerül sor, amelyet egész napos kézműves bemutató és vásár kísér. Délelőtt országos konzultációt tartanak jogvédő szervezetekkel a diszkrimináció elleni összefogásról, délután pedig folkegyüttesek, tánccsoportok bemutatóit láthatja a közönség. A Cigány kulturális napokat szombat este a Csőke Renáta Quartet koncertje zárja.

Az egyesületi elnök hangsúlyozta, hogy a szervezet számára kiemelten fontos a cigányság hagyományainak ápolása és bemutatása, már csak azért is, mert egyre erősebb az előítélet a romákkal szemben. „Meg kell mutatnunk, hogy a cigányság értékeket hordozó nép is, s ennek a kultúrának számos vetülete van” – mondta. Szavai szerint a cigányság kultúrája, művészete komoly fejlődésen ment keresztül, és magukkal a cigányokkal is szeretnék elfogadtatni, hogy kultúrájuk gazdagabb, mint amit maguk vagy mások gondolnak róla. „Sok értékes ember van köztünk, akikre méltán lehetünk büszkék” – közölte.

Megjegyezte, hogy tavaly, azEurópa kulturális fővárosa programjain nagy sikerük volt roma együttesek koncertjeinek, a roma színházi fesztiválnak, az országos cigány író- és költőtalálkozónak. Úgy vélte: a cigányság történetével kapcsolatos kutatások is rendkívül eredményesek, a cigány kulturális napok hagyományos történeti konferenciáira meghívott szakemberek minden évben számos új adattal gazdagítják az eddigi ismereteket. „Ezért is döntöttünk úgy, hogy az előadásokat könyv formájában is megörökítjük. Most készül a harmadik kötet” – jegyezte meg Kosztics István.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.