Csúcs ez a szuperrizs, itt az újabb világrekord

Saját világrekordját megdöntve hektáronként 13,9 tonna termést hozott az idén a szuperrizsnek nevezett hibrid rizs Kínában.

MNO
2011. 09. 20. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordmennyiségű, hektáronként 13,9 tonna termést hozott az idén a Hunan-tartománybeli próbavetésén a DH2525 hibrid rizs Kínában – számolt be az eseményről kedden a legtöbb kínai napilap. A hagyományos rizsnél 20-30 százalékkal többet termő, ma már csak szuperrizsként emlegetett növényt többfajta rizs keresztezésével hozzák létre, kifejlesztője, a 81 éves Jüan Long-ping agrártudós 1974 óta dolgozik tökéletesítésén. Munkája elismeréseként a „hibrid rizs atyját” az idén Konfucius-békedíjra jelölték.

A szuperrizs 2000-ben hektáronkénti 10,5, 2004-ben pedig 12 tonna termésével már kétszer döntött világrekordot, 2020-ra a tudósok az ideinél is többet, 15 tonnát várnak. A DH 2525-öt 2009-ben már több mint hárommilliárd hektáron, így többek közt Indiában, Vietnamban és az Amerikai Egyesült Államokban is vetették, s átlagosan 15 százalékos terméshozamtöbbletet generált.

Tavaly a kínai vetésterület 25 százalékát szuperrizzsel ültették be – közölte a mezőgazdasági minisztérium. Kína évente mintegy 29 millió hektáron termel rizst, a nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint 6,3 tonna hektáronkénti átlagos terméssel. A rizstermelés új formájával az ország jelentős vízkészleteket és termőföldterületet spórolhat meg, amelyet akár más mezőgazdasági termékek termesztésére is fordíthat. A termelés fokozása ráadásul nemcsak Kína javát szolgálja, hanem a világszegénység leküzdésében is kulcsszerepet játszhat.

Jelenleg a kínai lakosság 60 százaléka, a világ lakosságának pedig fele fogyaszt rizst. Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) számításai szerint 2030-ra az 1995-ös szintekhez viszonyítva 60 százalékkal több gabonára lesz szükség, hogy a növekvő népesség igényét kielégítsék.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.