Dúl a plakátháború Berlinben

Dúl a plakátháború Berlinben a hétvégi tartományi parlamenti választások előtt.

MNO
2011. 09. 15. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtöki előrejelzések szerint az önálló tartománynak számító fővárost csaknem tíz éve a reformkommunista Baloldal pártjával koalícióban irányító szociáldemokrata párt (SPD) fölényes győzelme várható. Az SPD nyerő embere a hivatalban lévő Klaus Wowereit kormányzó polgármester, aki Berlin rekordméretű eladósodottsága ellenére is változatlanul rendkívül népszerű.

Az egyetlen korábbi rivális, a Zöldek parlamenti frakcióvezetője, Renate Künast is „bedobta már a törülközőt”. Pártja plakátot váltott, az eddigi „Renate nyer” feliratot a „Berlin nyer, ha a Zöldeket választja” jelszó váltotta fel az óriásplakátokon.

A szociáldemokraták ugyanakkor magabiztosan Wowereitet „futtatják”. A párt plakátja szerint annak, aki a polgármestert továbbra is hivatalban kívánja látni, az SPD-re kell szavaznia. A felmérések azt valószínűsítik, hogy a vasárnapi választások után Berlinnek az eddigi „vörös–vörös” helyett „vörös–zöld” kormánya lesz, azaz a szociáldemokraták partnert váltanak, és a Baloldal helyett a Zöldekkel lépnek politikai házasságra.

A Berlinben ellenzékben lévő kereszténydemokraták polgármester-jelöltjüket, Frank Henkelt népszerűsítve a változások szükségességét hirdetik, a jelek szerint azonban kevés sikerrel. A CDU támogatottsága ugyanis a fővárosban is csökken.

Még népszerűtlenebb a fővárosban a liberális FDP, amelyet „történelmi kudarc” fenyeget. A párt végső kétségbeesésében szinte teljesen felhagyott a helyi dolgokkal foglalkozó kampánnyal, és a szavazást – a lakosság hangulatát meglovagolva – az adós országok megsegítése elleni szavazássá kívánja változtatni. „A berliniekkel nem fizettethetik mások adósságait” – hangoztatta legutóbb a párt polgármester-jelöltje, nyíltan Görögországra utalva. Ezt a fajta populizmust csütörtökön még az FDP-vel országos koalíciót alkotó CDU is elítélte.

A kampány meglehetősen nyugodtan zajlik, a közelmúltban egyedül a neonáci NPD egyik választási plakátja keltett felzúdulást. A plakáton egy motorkerékpáron ülve, bőrdzsekiben a neonáci párt elnöke, Udo Voigt látható, és mellette egy nagybetűs felírat: Gas geben!, azaz Gázt adni! Általános nézet szerint mindez félreérthetetlen utalás a gázkamrákban történt tömeggyilkosságokra. A szóban forgó plakát a kreuzbergi Zsidó Múzeum, valamint olyan emlékhelyek közelében jelent meg, amelyek a nácik által meggyilkolt zsidó áldozatoknak állítanak emléket.

A két évvel ezelőtti országos választásoktól eltérően a berlini választási kampányt szinte alig jellemezte a „plakátgyalázás”. Feltűnő volt viszont, hogy több plakáton is a kormányzó polgármester, Klaus Wowereit száját a „Hazug” felirattal tapasztották be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.