Elfogadták a Sapientia akkreditációjának törvénytervezetét

A román parlament őszi ülésszakán elkezdődhet a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálására vonatkozó törvénytervezet vitája – mondta hétfőn Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, romániai kulturális és örökségvédelmi miniszter, kifejezve reményét, hogy az ülésszak végéig el is fogadják majd a jogszabályt.

MNO
2011. 09. 19. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető a Sapientia Természettudományi és Művészeti Karának tanévnyitó ünnepségén vett részt Kolozsváron a Farkas utcai református templomban. Előtte a Bocskai-házban találkozott Dávid László rektorral és Tonk Márton dékánnal, valamint Mezey Barnával, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorával, majd közösen vonultak a református templomba.

Kelemen Hunor ünnepi beszédében elmondta: egy évtizeddel ezelőtt, amikor tanárok, politikusok, értelmiségiek közösen megalapozták az Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, bíztak abban, hogy sikerül olyan intézményt felépíteni, amely a közösség hasznára válik. „Bíztunk a sikeres eredményben, bíztunk abban, hogy sikerül a versenyhelyzetnek megfelelni. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet ez a bizalom fogja éltetni, építeni a következő időszakban is... Mi, az erdélyi magyar közösség, képesek vagyunk az újrakezdésre, mert bízunk közös jövőnkben itthon, a szülőföldünkön” – hangoztatta Kelemen Hunor. Beszámolt arról is, hogy a román kormány a közelmúltban elfogadta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációjára vonatkozó törvénytervezetet. A jogszabálytervezet ezt követően a parlament két háza elé került végső elfogadásra. Az intézmény akkreditálása azt jelenti, hogy az egyetemet teljes jogú felsőoktatási intézményként ismerik el, és joga lesz többek között államvizsgát szervezni, ugyanakkor a román állam is támogathatja.

Dávid László rektor köszöntő beszédében tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a Sapientia a tudományos kutatás szempontjain alapuló rangsoroló felmérés szerint a legjobb romániai magánegyetem, az állami felsőoktatási intézményeket is magában foglaló rangsorban pedig a huszadik helyen áll.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.