Emlékkiállítással tisztelegnek a festő előtt

Emlékkiállítással tisztelegnek Menyhárt József munkássága előtt családtagjai és pályatársai a festő születésének 110. évfordulóján Debrecenben.

MNO
2011. 09. 17. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni festőművész mintegy hetven alkotásából álló, szombaton megnyitott tárlat Menyhárt József teljes pályáját felöleli. Születésének 110. és halálának 35. évfordulóján pedig Tamus István, a kiállítás rendezője szerint ki kell nyilvánítani, hogy időszerű volna egy Menyhárt-monográfia.

Tamus István a tárlat megnyitóján elmondta: nem kronologikusan, hanem a festő „hullámzó művészetének gazdag tematikája alapján” rendezte el a festményeket és grafikákat. „Igazi gyöngyszeme a kiállításnak az a kicsit kopott és szakadt, reneszánsz elv szerint készült önarckép, amelyben együtt jelenik meg a báj, az egyszerűség és a tisztelet” – fogalmazott a kiállítást rendező grafikusművész.

Makoldi Sándor, a festő egykori tanítványa élete aranykoraként emlegette azt az időszakot, amikor Menyhárt József „szerényen, őszintén és szeretetet árasztva” oktatta őt az 1950-es években.

A tárlat anyaga a debreceni és a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat, a festő családja és a Déri Múzeum gyűjteményéből állt össze a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában, ahol október 14-ig tekinthető meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.