Ezzel teremtik meg a távhőtámogatás új rendszerének alapját

Egy új, hőoldali támogatási rendszer bevezetése a célja annak a törvényjavaslatnak, amelyet pénteken nyújtott be az Országgyűlésnek Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

MNO
2011. 09. 16. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A javaslat szerint az új támogatási rendszer alapvető célkitűzése, hogy a lakossági távhőárak szinten tartása mellett a közszolgáltatási kötelezettséget ellátó távhőszolgáltatókat ösztönözze a primer energia tényleges megtakarításával járó, nagy hatásfokú kapcsolt termelésből való vételezésre.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteki közleményében hangsúlyozza: sürgősségi tárgyalást kérve nyújtják be az Országgyűlés elé a távhőszolgáltatással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatukat azért, hogy az október elsején, a távhő hatósági ármegállapításával együtt hatályba léphessen. A tárca kiemeli: ez a törvénymódosítás teremti meg a távhőtámogatás új rendszerének alapját, a termelő helyett a hőszolgáltató támogatására térve át. A támogatást a Mavir folyósítja majd egy elkülönített számla terhére. A folyósítást és a jogosultságot a Magyar Energia Hivatal (MEH) folyamatosan ellenőrzi.

Emlékeztetnek: az MEH az augusztus 31-i határidőig benyújtotta javaslatát az új távhőár-szabályozásra és az alkalmazandó árakra. Ennek alapján az NFM előkészítette és hamarosan társadalmi egyeztetésre is bocsátja a miniszteri rendelet tervezetét. A távhőszolgáltatás a tervezett változások nyomán az ország minden részén egységes díjszerkezettel és árképzési elvekkel, az állam erős szerepvállalásával működik majd, ezzel szolgálva a fogyasztók érdekeit.

A tárca hangsúlyozza: a kormány szabályozási eszközökkel érheti el, hogy az indokolatlan tarifaelemek kikerüljenek a távhőszolgáltatás árából. Az extraprofit elkönyvelése az egyetemes szolgáltatói körben a továbbiakban nem megengedhető, így az új előírások a korábban általános, 8-10 százalékos nyereséget legfeljebb 4-4,5 százalékban korlátozzák. A törvényjavaslatban az olvasható, hogy a távhőszolgáltatásban a hatósági árnál magasabb árat a szerződésben érvényesen kikötni nem lehet. A hatósági árat kell alkalmazni abban az esetben, ha a felek az árban nem állapodtak meg, vagy ha jogszabály megsértésével más árban állapodtak meg.

A miniszter rendeletben állapítja meg a távhő-szolgáltatási támogatás mértékét, ezenkívül többek között a távhő-szolgáltatási támogatásra való jogosultság feltételeire, a támogatással kapcsolatos adatszolgáltatásra, adatkezelésre, a támogatás kezelésére, nyilvántartására, kifizetésére, elszámolására, felülvizsgálatára és ellenőrzésének rendjére vonatkozó szabályokat – olvasható a javaslatban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.