Fazekas: Vissza kell állítani a kalocsai paprika régi rangját

A termelők és a feldolgozók összefogásával, valamint a szaktárca támogatásával vissza lehet és kell is állítani a márkanévként ma is jól csengő kalocsai paprika régi rangját – mondta a vidékfejlesztési miniszter a helyi paprikafesztivál szombati megnyitóján.

MNO
2011. 09. 17. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Sándor ünnepi beszédében méltatta a seregszemlének hagyományosan otthont adó, patinás dél-alföldi város történelmi múltját. Hangsúlyozta: Kalocsa több nevezetes „védjeggyel” rendelkezik, melyek közül a hímzés mellett a paprika is méltán világhírű, és ezekre nem csupán büszke lehet, de építhet is a város.

A kalocsai paprika mint márkanév máig él, komoly értéket képvisel, amit hűen tükröz a mostani fesztivál is – fogalmazott a politikus, aki úgy vélte: e rendezvény közösségformáló erejére is szüksége van a térségnek és Magyarországnak ahhoz, hogy az itt megtermelt, páratlan minőségű paprikának sikerüljön visszaadni korábbi rangját. Azt a nimbuszt, amely lehetővé tette, hogy e növény termesztése, feldolgozása és értékesítése valaha több ezer családnak adjon munkát, biztos megélhetést.

Fazekas Sándor szerint átgondolt stratégiával, a termelők és feldolgozók összefogásával, valamint a hazai gasztronómia és a szaktárca hathatós támogatásával lehet és kell megfelelő válaszokat találni erre a kihívásra.

„Vissza kell szerezni az elveszített hazai és külföldi piacokat, és ki kell szorítani a silány importterméket hazánkból” – jelentette ki a miniszter, emlékeztetve a résztvevőket, hogy Makó és környéke hasonló gondokkal küszködik. Jó példaként említette ellenben a gyenge minőségű kínai fokhagyma honi térhódításával szemben az elmúlt egy évben meghozott intézkedések látványos eredményeit. A tokaji borvidék fejlődése ugyancsak azt bizonyítja, hogy a feladat nehéz, de egyáltalán nem megoldhatatlan – mondta a tárcavezető.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.