Fizettek, így elengedték a hajót a kalózok

Szomáliai kalózok szombaton közölték, hogy váltságdíjért elengedtek egy mongol zászló alatt hajózó, vietnami tulajdonban lévő teherhajót, amelyet még januárban kerítettek hatalmukba.

MNO
2011. 09. 17. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tengeri rablók közlését hajózási források megerősítették. A 23 ezer tonnás Hoang Son Sun teherhajót az ománi partoktól csaknem 800 kilométerre délkeletre támadták meg a kalózok nyolc hónappal ezelőtt, s túszul ejtették 24 fős vietnami legénységét is.

A szombati bejelentés szerint a tengeri rablók csütörtökön engedték útjára a teherhajót, miután megkapták a „mérsékelt összegű” váltságdíjat, s a Hoang Son Sun azóta már úton van az ománi Szalála kikötője felé. A hajótulajdonos képviselője nem közölt információt a legénység hogylétéről.

Szomáliai kalózok legutóbb szerdán engedtek szabadon túszokat: hét dán állampolgárt, köztük egy öttagú családot, akiket több mint fél évvel ezelőtt ejtettek foglyul Afrika szarva előtt. A dánokat, akik világ körüli úton jártak jachtjukon, február 24-én rabolták el Szomália partjaitól több száz mérföldre keletre.

A szomáliai tengeri rablók által teherhajókért követelt váltságdíj általában a több tízmillió dollárt is elérheti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.