Gyengülő pályán az euró és a forint

A központi bankok csütörtökön bejelentett összehangolt akciója csak átmeneti segítséget nyújtott az eurónak a dollárral szemben, pénteken kora délelőttre az euró határozottan gyengült, ezzel együtt esett a forint árfolyama is valamennyi főbb devizához képest.

MNO
2011. 09. 16. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurót fél tízkor 286,15 forinton jegyezték az előző nap délutáni 284,60 forinttal szemben. Az euró 1,3785 dollárra gyengült az előző napi 1,3892 dolláros szintről. A svájci frank 237,30 forinton állt, csütörtökön délután 236,06 forint volt árfolyama. A japán jen ismét elérte a 2,7000-es szintet, az előző napi 2,6684 forintot követően.

Csütörtökön még látványosan erősödött az euró és vele együtt a forint is arra a bejelentésre, hogy a világ vezető központi bankjai összehangolt akciót kezdenek, hogy kellő mennyiségben juthasson dollárhoz az euróövezeti bankrendszer. Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki közleménye szerint az akció az utolsó negyedévben indul. Devizapiaci szakértők elmondták, hogy a bejelentés ugyan kedvező, amelyet az euró erősödése is tükrözött, az eurózóna alapvető gondjait azonban nem orvosolja, ezért hatása csak átmeneti volt. A befektetők a forintot az egyik legsebezhetőbb devizának tartják, és úgy vélik, hogy a gazdaság fundamentumai sem elég jók, így az árfolyam várhatóan a következő időszakban is jelentős kilengéseket mutat majd.

Az alapvetően gyengülő trend megtöréséhez az eurózóna válságának megoldására tett érdemi döntésre lenne szükség, ez azonban a befektetők szerint még várat magára. A piac figyel ugyan az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteki értekezletére, de szkeptikus, mivel az eddigi tanácskozások sem jelentettek átütő sikert a megoldás megtalálásában, csak részeredményeket hoztak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.