Győrben mindent ural a hagyomány

A hazai népzenei előadók színe-java, az ország legjobb muzsikusai és énekesei Győr felé veszik az irányt a hét végén. Érdemes követni őket, és nem csak az elkötelezett folkrajongóknak, mert a Magyar hagyományok fesztiválján az is talál kedvére való koncertet, aki épp csak ismerkedik e páratlanul gazdag kincsestárral. Kísérőként pedig pálinkafesztivál fokozza a jókedvet.

MN
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár negyedik alkalommal ad ízelítőt a Kárpát-medence népi kultúrájából a Magyar hagyományok fesztiválja, a népzene és a néptánc ünnepe. A Széchenyi téren pénteken csángó vigadalomba csöppenhet a közönség, szombaton Kalotaszeg lesz a „díszvendég”, a vasárnap pedig a magyar népzene ünnepe jegyében telik majd.
A méltó felütést a Magyar Állami Népi Együttes zenekara adja meg a Liszt Ferenc Pest-Budán című műsorával. Este nyolctól aztán igazi csángó báli hangulat kerekedik. A Szigony együttes koncertje után a – legendás gyimesi prímás emlékét őrző – Zerkula zenekar lesz a hangulatfelelős, a nemes feladatba az Ordasok táncegyüttes tagjai is besegítenek. Színpadra lép a Fanfara Complexa is, a hajnalig tartó táncházban pedig az este valamennyi fellépője egyesült erővel mozgatja meg a vendégsereget.
Szombaton a Városi Művészeti Múzeumban fotó- és cifraszoba-kiállítás nyílik, ahol rácsodálkozhatunk a kalotaszegi bútorfestők, hímzőnők remekeire. A Széchenyi téren mérai hagyományőrzők, a Cserók Néptáncegyüttes, a Csűrös Banda és Varga István „Kiscsipás” mutatja meg, hogy milyen is (volt) a menyegző kalotaszegi módra. Délután a Lúdas Matyi örökzöld történetét és megunhatatlan kalandjait adja elő a Forrás Színház. Tánctanítás is lesz: először „apróknak” és kezdőknek, majd haladóknak. Az esti néptáncgálán többek közt a Kutyakölykök ropnak legényest, majd a Muzsikás ígér különleges koncertélményt Petrás Mária és mérai hagyományőrző táncosok közreműködésével. A felgyülemlett energiákat érdemes levezetni a táncházban, ahol a Csűrös Banda és Varga István „Kiscsipás” húzza a talpalávalót.
Az utolsó nap délelőttjén a gyerekeket hívja mulatságba Écsi Gyöngyi, Gulyás László és Varga Miska. Délután a Heveder zenekart a Buda Folk Band követi, majd Sebestyén Márta koncertjét hallgathatja meg a közönség. Ezután a Háromszék Táncegyüttes hódítja meg a színpadot, majd a programot Szalonna és bandája koncertje zárja.
A koncertek közben, előtt és után hagyományos magyar pálinkákat kortyolhat a közönség. Méghozzá a legjobbakat, hiszen a neves magyar pálinkaházak a legkiválóbb nedűikkel készülnek a IV. Győri pálinkafesztiválra. A programból nem hiányzik majd a népművészeti kirakodóvásár sem, a gyerekeket kézműves-foglalkozások és művészeti játékok várják. Aki a három nap alatt csendesebben (is) vigadna, az bátran térjen be a Városi Művészeti Múzeumba, ahol néprajzi filmeket vetítenek.

Infó: www.magyarhagyomanyokhaza.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.