Gyorsítani kell a balkáni térség euroatlanti integrációján

Magyarország arra törekszik, hogy felgyorsítsa a nyugat-balkáni térség integrációját – erősítette meg Martonyi János magyar külügyminiszter csütörtökön a Belgrádban kezdődött, Nyugat-Balkánról szóló nemzetközi biztonságpolitikai fórumon.

MNO
2011. 09. 15. 12:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromnapos értekezlet második napján Borisz Tadics szerb elnök mondott üdvözlő beszédet, s ezután a fórum résztvevői pódiumbeszélgetésekkel folytatták a munkát. Az első ilyen beszélgetést a regionális együttműködés előnyeinek szentelték, s részt vett rajta Martonyi János mellett Karel Schwarzenberg cseh és Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszter, illetve Stefano Sanino, az Európai Bizottság bővítési főigazgató-helyettese. Szlovákiát külügyi államtitkára képviselte.

Hozzászólásában a magyar külügyminiszter áttekintette a regionális együttműködés kialakulását térségünkben és Magyarország szerepvállalását ebben. Arról beszélt, hogy a magyar külpolitika legfőbb prioritása volt az euroatlanti integráció folyamatába való bekapcsolódás. A biztonság azonban a határoknál, a szomszédos országoknál kezdődik – mondta. „Ezt felismerve hoztuk létre a visegrádi együttműködést, és ebből a megfontolásból kiindulva támogatjuk a nyugat-balkáni országok integrációját” – hangsúlyozta Martonyi János, s hozzátette még, Magyarország arra törekszik, hogy felgyorsítsa a nyugat-balkáni térség európai integrációját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.