Halvány román Schengen-remények

Nyilatkozatban tiltakozott szerdán a bukaresti parlament két háza az ellen, hogy több európai uniós tagállam ellenzi Románia csatlakozását a schengeni övezethez. A határozat apropója, hogy az EU bel- és igazságügy-miniszterei csütörtökön döntenek Brüsszelben Románia és Bulgária schengeni integrációjáról, és a két balkáni ország kilátásai nem túl kecsegtetők.

2011. 09. 22. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia már korábban bejelentette, hogy megvétózza a két ország felvételét a belső határellenőrzés megszűnése nyomán létrejött uniós övezetbe, mivel nem látja garantáltnak a külső határok hatékony őrzését, és a korrupció elleni harc ütemével is elégedetlen. A hágai állásponthoz szerdán Finnország is csatlakozott, sőt a Kurier című osztrák napilap brüsszeli diplomatákra hivatkozva arról írt, hogy az idén a márciusi schengeni csatlakozást megtorpedózó Franciaország és Németország is újabb vétóra készül, és nem támogatja még a lengyel EU-elnökség ama kompromisszumos javaslatát sem, hogy Románia és Bulgária két lépcsőben csatlakozzon. Az értesülést szerdán brüsszeli források cáfolták a román Mediafax hírügynökségnek.

Bukarest nem tartja helyesnek eme országok álláspontját, leszögezve: a technikai feltételeket az ország maradéktalanul teljesítette, így méltányos döntést vár a csatlakozás ügyében, mert tagságának leszavazása súlyosan sértené az EU alapelveit. Teodor Baconschi külügyminiszter közölte, ennek meghiúsulása esetén Románia az Európai Bizottságban fogja napirendre tűzni a témát. Egyébként Gerd Leers holland bevándorlásügyi miniszter tegnap úgy vélekedett: a Hollandiából származó virág- és tulipánhagyma-szállítmányok román hatóságok általi lefoglalása újabb indok az országnak a schengeni övezeten kívül tartására. Amszterdam schengeni vétója hírére a román vámügyi szervek baktériumos fertőzés veszélyére hivatkozva tartóztatják fel a hollandiai virágtranszportokat, ám eddig laboratóriumi vizsgálatok nem igazolták a románok gyanúját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.