Hollandia ellenzi a két ország schengeni csatlakozását

Hollandia azért fog „dolgozni”, hogy Bulgária és Románia ne csatlakozhasson a schengeni egyezményhez – idézte Gerd Leers holland bevándorlási miniszter egy parlamenti beszédét a Novinite.com szófiai hírügynökség.

MNO
2011. 09. 16. 17:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leers csütörtök este a holland parlamentben elsősorban azt kifogásolta, hogy egyik balkáni állam sem tett eleget a korrupció leküzdése érdekében. A holland tárcavezető egyben rámutatott, hogy ezt a tényt az Európai Bizottság nyári jelentése is megerősítette.

A Novinite.com az ANP holland hírügynökség értesülései alapján úgy tudja, hogy Finnország is támogatja Hollandia álláspontját. Bulgária és Románia arra számít, hogy az uniós belügyminiszterek következő, szeptember 22-i ülésén döntés születik schengeni csatlakozásuk időpontjáról.

Az Európai Unióhoz (EU) legkésőbb, 2007-ben csatlakozott országok korábbi tervek szerint 2011 tavaszán léphettek volna be a schengeni övezetbe, ám ezt a régi tagállamok – a többi közt Franciaország és Németország – a szervezett bűnözés és a korrupció túlzott elterjedtségére hivatkozva megakadályozták.

Általános vélekedés szerint Bulgária és Románia teljesítette a schengeni csatlakozáshoz szükséges technikai feltételeket, belépésüket mindössze a fenti kifogások alapján utasítják el az említett tagállamok.

„Bulgária és Románia teljesítette a schengeni tagsághoz szükséges technikai elvárásokat. Az ügy sajnálatos módon átpolitizálódott” – fogalmazott a szófiai hírügynökségnek Leszek Hensel, az EU soros elnökségét ellátó Lengyelország bulgáriai nagykövete. Hensel hozzátette, hogy a szóban forgó tagállamok belépéséről a lengyel EU-elnökség alatt, szeptemberben döntenek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.