„Jelentem, magyar vagyok!” – Indul a kampány Romániában

A romániai magyar pártok elkezdték a népszámlálásról szóló tájékoztató kampányukat, amelyben minden magyart arra buzdítanak, hogy vállalják magyarságukat.

MNO
2011. 09. 16. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romániai népszámlálásnak az a tétje, hogy a romániai magyarság megőrizze a legutóbbi cenzuson regisztrált, összlakossághoz viszonyított 6,6 százalékos számarányát. Romániai magyar szakemberek szerint erre jó kilátások vannak, de ehhez fontos, hogy a népszámlálás lebonyolítása korrekt legyen.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a médián keresztül, de közvetlenül is készül tájékoztatni a magyarokat. Egyrészt romániai magyar közéleti személyiségek televíziós és rádiós klipekben arról beszélnek majd, hogy mit jelent számukra magyarnak lenni Erdélyben, illetve miért fontos, hogy mindenki magyarnak vallja magát a népszámláláson.

A Krónika című kolozsvári napilap szerint ezzel párhuzamosan az RMDSZ tájékoztató anyagokat, plakátokat, szórólapokat készít és juttat el a magyarok által is lakott településekre. A szervezet „karavánt” is indít, amely elsősorban azokat a településeket keresi fel, ahol a tíz évvel ezelőtti népszámláláson a magyarok aránya 18 és 22 százalék között mozgott. Romániában ugyanis a nyelvi jogok használata a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban a nemzeti kisebbségi lakosság településenkénti 20 százalékos számarányához van kötve.

A Magyar Polgári Párt (MPP) is elindította népszámlálási kampányát, amelynek keretében 250 ezer képeslapot nyomtattak „Jelentem, magyar vagyok!” jelszóval. Ezeket a képeslapokat a postaládákba szórják a párt önkéntesei, és arra kérnek mindenkit, hogy postázzák tovább, így reményeik szerint az üzenet minden romániai magyarhoz eljut.

Szász Jenő, az MPP elnöke bírálta az RMDSZ-t, amiért kormánypártként nem sikerült elérnie, hogy a székely és a csángó opciót kivegyék a népszámláláson megjelölhető lehetőségek közül. Az elmúlt hetekben például Csíkszeredában olyan falragaszok jelentek meg a városban, amelyek arra buzdították a helyieket, hogy vállalják székelységüket. A romániai magyar politikusok diverziónak minősítették az akciót, és pártállástól függetlenül arra buzdítanak minden romániai magyart – így a székelyeket és a csángókat is –, hogy magyarnak vallják magukat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.