Két új transzplantációs műtőt is létrehoznak

Két új transzplantációs műtőt kap a közeljövőben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) Transzplantációs Centruma, a műtőket kifejezetten élődonoros átültetésekhez alakítják ki – közölte Asztalos László, az intézmény vezetője pénteken.

MNO
2011. 09. 16. 10:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember a centrum fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett tudományos szimpóziumot megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: kettős ünnepről beszélhetnek, hiszen a műtők kialakítását célzó sikeres pályázatuk is jelentős mérföldkő.

A centrumban alig másfél éve végezték el az első élődonoros veseátültetést, amelynek lényege, hogy a szerv eltávolítása és a beültetés között rövid idő telik el. Mivel a vesét így nem kell tartósító oldatban tárolni, a beteg túlélési esélyei javulnak és az új szerv életképessége 20-30 százalékkal is nőhet – részletezte Asztalos László. Hozzátette: az élődonoros transzplantációk adják a legjobb eredményeket, így a debreceni centrumban is sokkal hatékonyabb gyógyító munka folyhat a jövőben.

A Transzplantációs Centrum múltjáról szólva elmondta: az 1980-as évek végén a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek számának növekedése tette szükségessé a vesepótló kezelések számának növelését. Debrecenben 1988-ban kezdték meg a halottból nyert szervdonációkat. Ezt követően indult el a centrum megszervezése, ahol az első veseátültetést 1991 nyarán végezték el. Az intézményben az elmúlt húsz évben 779 veseátültetés történt, jelenleg 452 beteget gondoznak – emelte ki Asztalos László.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.