Kiállítócsarnok épül a békéscsabai repülőtér mellett

Csaknem 1300 négyzetméteres kiállítócsarnok épül a békéscsabai repülőtér szomszédságában.

MNO
2011. 09. 17. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Békés Megyei Önkormányzat mint beruházó a Magyarország–Románia határon átnyúló együttműködési program keretében, romániai partnerével közösen összesen 3,5 millió eurós támogatást nyert el egy uniós alaptól. A repülőtéri fejlesztésben a megyei önkormányzat mellett szerepet vállalt a térségi kereskedelemi és iparkamara, a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Közalapítvány és az Aradi Expo International is. A magyar oldalon a kiállítási csarnok mellett irodahelyiségeket és egy száz ember befogadására alkalmas tárgyalót is építenek, Aradon pedig a már meglévő kiállítási terület új csarnokkal bővül.

Az uniós támogatás mintegy kétharmadát a magyar félnek ítélték meg, és a fennmaradó harmadot fordítják aradi fejlesztésre. A határ menti együttműködés teljes költsége eléri a 4,2 millió eurót. A magyar költségek öt százalékát a megyei önkormányzat, a román önrészt pedig az aradi kiállításszervező cég biztosítja.

A szombati ünnepélyes alapkőletételen Farkas Zoltán (Fidesz), a Békés Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy 2007. márciusban hozta létre a két határ menti megyei önkormányzat az együttműködésüket segítő vegyes bizottságot, és a közös gondolkodás már tárgyiasul is Békéscsaba mellett és Aradon egy-egy kiállítási csarnok megépítésével.

Nicolae Grosan, az Arad Expo International igazgatója szintén azt emelte ki, hogy a két városban most megkezdett építkezések is mutatják, a határ két oldalán élők között jó a politikai és gazdasági együttműködés, és ennek eredményeként fejlődhetnek a gazdasági kapcsolatok, amelyek új munkahelyeket teremthetnek.

A program indítása alkalmából Gyulán, a városi sportcsarnokban mezőgazdasági, élelmiszer-ipari kiállítást és üzletember-találkozót is szerveztek, ahová több mint negyven kiállító érkezett Békésből, továbbá a romániai Bihar és Arad megyéből.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.