Kirúgták a munkaügyi minisztert

Emil Boc román miniszterelnök megvonta pénteken támogatását Sebastian Lazaroiu munkaügyi minisztertől, miután a tárcavezető a fő román kormánypártról kijelentette: a Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) csak akkor van esélye győzni a választásokon, ha széles körű jobboldali szövetséget alakít.

MNO
2011. 09. 16. 16:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román kormány pénteki közleménye szerint Boc elküldte Traian Basescu államfőnek a Lazaroiu visszahívásáról szóló határozatot. Boc azt javasolta az államfőnek, hogy Sulfina Barbut, a PD-L egyik vezető politikusát nevezze ki a tárca élére. Barbu korábban környezetvédelmi miniszter volt.

Pénteken a PD-L több vezető politikusa élesen bírálta Lazaroiut, aki egy lapinterjúban fejtette ki, hogy a PD-L-nek be kellene fogadnia Dinu Patriciu román liberális üzletembert, és széles körű jobboldali szövetséget kellene alakítania más pártokkal és civil szervezetekkel azért, hogy ne veszítse el a jövő évi parlamenti választásokat, valamint a 2014-es államfőválasztást.

Lazaroiu szerint a PD-L a jövő évi parlamenti választásokat egyedül még meg tudná nyerni, de a 2014-es megméretést biztosan elveszítené. Patriciu a legutóbbi államfő-választási kampányban Basescu leváltása mellett szállt síkra.

A szociológus végzettségű Lazaroiu korábban Basescu tanácsadója volt, ebbe a funkcióba egy közvélemény-kutató intézet vezetőjeként került. Lazaroiu nem volt soha politikus, ezért meglepetést okozott, hogy júniusban őt nevezte ki Basescu munkaügyi miniszternek.

Az elnöki tanácsadói tisztségből való lemondását is a román sajtó azzal hozta összefüggésbe, hogy az általa megfogalmazott, vitatott politikai vélemények a PD-L és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíciót is kényelmetlen helyzetbe hozták. Lazaroiut egyébként Basescuhoz közel álló személyként emlegeti a román sajtó. Romániában a minisztercseréket a kormányfő javasolja, de a leváltásokról és a kinevezésekről az államfőnek kell kimondania a végső szót.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.