Kísérleti szabályokkal kellene meccset játszani

Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya nem szereti feltétlenül a nagy reformokat, de a sportág érdekében feltétlenül szükségesnek tart olyan mérkőzéseket, amelyeket kísérleti szabályokkal játszanak le.

MNO
2011. 09. 16. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai bajnoki címvédő nemzeti együttes szakvezetője erről a Sport TV Mai helyzet című pénteki műsorában beszélt annak kapcsán, hogy a minapi marseille-i gálán, amelyen a világválogatottat irányította a helyi francia csapat ellen, nem próbálhatták ki a póló megújítását célzó elképzeléseket. A találkozó a 2013-ra szóba jöhető módosítások előtt kiváló próba lehetett volna, a teszteléshez azonban az európai szövetség, a LEN nem járult hozzá.

„Rövidebb pálya, kisebb labda, kevesebb mezőnyjátékos és a kiállított játékos csak addig hiányzik, amíg leér a sarokba és vissza. Ez 5-6 másodperc, tehát gyorsította volna a játékot – mondta a kapitány a lehetőségekről, amelyek látványosabbá tehetik a sportágat. – Nem lenne továbbá szabaddobás, tehát egyszerű fault, hanem minden szabálytalanság, ami súlyos kiállítást von maga után, és minden szabálytalanság, mikor a játékos úgy fogja meg a másikat, hogy annak nincs a kezében labda. Tehát kénytelen lenne mindenki mindkét kezét a vízből kiemelve védekezni az egész pályán és a kapu előtt is. Azaz a lábat, lábtempót használva az ügyesek tudnának védekezni, az ügyetlenekről lőnék a gólokat. Nem lenne agyonverve a támadás. A személyi hibák számát pedig így háromról ötre lehetne emelni” – fogalmazott.

Kemény Dénes szerint minden országban ki kellene nevezni egy sorozatot, ahol 20-30 mérkőzést kísérleti szabályokkal rendeznek, azokat pedig videóról ki lehet elemezni. A vízilabdás reformkísérlet egy évvel ezelőtt kapott nagy visszhangot, ígéretek vannak, de konkrét lépések azóta sem történtek az ügyben.

„2005-ben volt utoljára változtatás. Júliusban volt a döntési kongresszus, de előtte május-júniusban zajlottak a Világliga-meccsek, ahol négy-öt napig öt-hat csapat volt együtt. Jeleztük, hogy mi egyéni edzések helyett hajlandók vagyunk 20 perces edzőmeccseket játszani a kísérleti szabályokkal, hogy kiderüljön, hogy néz majd ez ki, de ezt megtiltották” – elevenítette fel a hat évvel ezelőtt történteket a szakember, aki szerint a LEN azért nem kísérletezik, mert „attól félnek, hogy nem születik meg a gyermek, akire kilenc hónapja várnak”.

(МТI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.