Körbehajózta a Földet, sérvet kapott, és egy autó is elütötte

Hetvenhét évesen hajózta körbe a Földet magányosan egy japán férfi, amitől sérvet kapott, de rekorder lett, pedig még egy autó is elütötte.

MNO
2011. 09. 19. 22:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ő a legidősebb, aki ezt valaha megtette – mármint a körbehajózást. Szaito Minoru ráadásul nyugatról keletre tartva kerülte meg a bolygót, ami az úgynevezett rossz irány, nehezebb teljesíteni. Egy földrengés, két szökőár, rengeteg jéghegygigász, toronymagas hullámok, öt tájfun – ezek kerültek útjába és hajónaplójába, meg pesze sok más. Odisszeája 1080 napig tartott, most hét végén ért haza, Jokohamában kötött ki, ott, ahonnan indult.

Minuro eredetileg azt hitte, hogy 287 nap alatt körbehajózza a Földet 18 méter hosszú vitorlásával. Útja végül csaknem négyszer annyi ideig tartott, a „hosszabbítás” okai: rengeteg hajójavítás, természeti csapások, zord időjárás, sérvműtét. Pedig a Horn-fokig simán ment minden, ott azonban 10 méter magas hullámok tépázták hajóját három napig, ő pedig kénytelen volt segítséget kérni a chilei parti őrségtől, a téli hónapokra pedig meghúzódni a világ legdélebbi városkájában, Punta Renasban. Szintén Chilében jött ki a sérve, meg kellett műteni, ami újabb időveszteséggel járt.

A következő kórházi állomáshely Hawaiin volt. A férfit elütötte egy autó – persze nem a tengeren –, és meg kellett műteni a térdét. Japán legújabb rekordere két dolgot visz magával minden tengeri útjára: egy csörgőkígyó farkát – amely szerinte szerencsét hoz neki – és régen elhunyt menyasszonya fényképét.

Minoru sohasem nősült meg, szerelme a tengerbe veszett egy vitorlásbalesetben – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.