Külföldieké Argentína 10 százaléka

A portugál sajtóban figyelmeztettek az egészségügyi elvonások egyik várható veszélyére: megint terjed a tbc az országban. A spanyol El Mundo argentin rovata a hamarosan ismét napirendre kerülő földtörvénnyel foglalkozott, mert két kormányzó az argentin kormány engedélye nélkül adott bérbe földterületeket hosszú lejáratú szerződéssel.

2011. 09. 02. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

cmjornal.xl.pt, dn.pt – Portugália

A Correio da Manhá csütörtök este közölte azt az írást, amelyik arra figyelmeztette az illetékeseket, hogy megint terjed a tüdőbaj az Ibériai-félsziget kisebbik országában. A gazdasági válság miatt a lakosok és a bevándorlók egyre rosszabbul táplálkoznak, és ezért könnyebben elkaphatják ezt az újra terjedő betegséget is. Fonseca Antunes, a tbc elleni küzdelem nemzeti programjának koordinátora hangsúlyozta, hogy ezért az lenne az eszményi megoldás, ha még időben, a betegség korai szakaszában kezdenék gyógyszerekkel kezelni az új betegeket. Ha később fedezik fel, akkor a kezelés költségei is a duplájára emelkednek, figyelmeztette az új kormányt Antunes. A szervezet adatai szerint tavaly 2438 új esetet vettek nyilvántartásba, és 188 beteget kellett ismét kezelni.

A Diário de Notícias idézte az orvosi kamara (OM) vezetőjét, José Manuel Silvát, aki szerint az új kormány kezd túl messze menni az egészségügyi elvonásokkal. Az orvosi érdekképviselet vezetője így reagált az új tárcavezető, Paulo Macedo tegnapi interjújára, amelyben többek között sokallta a kórházak által ellátott túl sok feladatot. Silva véleménye szerint nem a betegeken és az egyébként jól működő betegellátó rendszeren (SNS) kellene takarékoskodni. Tudniillik ezt egyrészt a betegellátás minősége, illetve maguknak a betegeknek az egészsége sínyli meg. Ehelyett azt javasolta a miniszternek, hogy tegyék büntethetővé a tiltott meggazdagodást, vezessenek be etikai és politikai szabályokat. Ettől eltekintve még egyetért a trojka, vagyis az EU, az EKB és az IMF által is elvárt általános elvekkel, de csak egy bizonyos határig.

elmundo.es – Spanyolország

A spanyol napilap állandó argentin rovata foglalkozott a földtörvénnyel, amelyet hamarosan ismét napirendre tűz a parlament mindkét háza. A nyáron egyszer már megszavazott törvénytervezet szerint legfeljebb 1000 hektár termőföld maradhat majd a külföldi cégek vagy magánszemélyek kezében. A cikkben név nélkül említett volt CIA-ügynök szerint az ország területének 10 százaléka – összesen hétmillió hektár – külföldi kézben van, és meg is említett néhány nevesebb tulajdonost. Az állítást azért nehéz ellenőrizni, mert Argentínában még nem készült el a minden részletre kiterjedő, pontos birtokleltár. Az egyik ilyen külföldi bérlő – vagy tulajdonos? – a brit mágnás, Joe Lewis, a KangaRoos sportszergyártó cég tulajdonosa, aki sok ezer hektárt vásárolt fel Patagóniában.

A megszerzett földterületen található a dél-amerikai állam egyik legfontosabb édesvízkészlete is, és nem tudni, miért, Lewis még épített egy magánrepülőteret is. A másik ismert ilyen tulajdonosok az olasz Benetton testvérek, akik 900 ezer hektárt béreltek Patagóniában, és így az ország legnagyobb gyapjútermelői lettek. De két éve a mapuche indiánok szervezete bepanaszolta Luciano Benettont, amiért a vádak szerint elbitorolta tőlük ősi földjeiket.

A termőföldek ügye most azért került megint előtérbe, mert Miguel Saiz, Río Negro provincia kormányzója 330 ezer hektár földet adott bérbe 20 évre egy kínai élelmiszergyártó cégnek – 375 millió dollárért. Mégpedig az elnöknő, Cristina Fernández de Kirchner háta mögött, tehát a Buenos Aires-i kormány engedélye nélkül. A szerződés értelmében a külföldi bérlő szabadon rendelkezhet majd az ott található szintén jelentős édesvíztartalékkal is. A másik kormányzó, Jorge Capitanich hasonlóképpen járt el Chaco provinciában, és a szaúdi el-Koharef cégnek adott bérbe 20 ezer hektárt egy olyan kiskapuval, amely akár 300 ezer hektárra is kiterjedhet az érintetlen őserdőkkel borított területen. A koncesszió értéke itt 400 millió dollár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.