Kulturális központot akar nyitni Budapest Belgrádban

Budapest kulturális központot szeretne nyitni Belgrádban – jelentette ki csütörtökön a szerb fővárosban a magyar külügyminiszter.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809968" target="_blank"><strong>• Gyorsítani kell a balkáni térség euroatlanti integrációján</strong></a>

MNO
2011. 09. 15. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martonyi János a nap folyamán megbeszélést folytatott Bozidar Delics szerb miniszterelnök-helyettessel, aki a találkozó után tartott sajtóértekezleten megelégedéssel szólt azokról az erőfeszítésekről, amelyeket Budapest tesz Szerbia uniós integrálódásáért. „Uniós elnöksége idején Magyarország bebizonyította, hogy síkra száll a nyugat-balkáni országok és különösen Szerbia érdekeiért is” – mondta. „Budapest lesz az egyik első állomás, amelyet felkeresünk, ha az EU bizottsága októberben nyilvánosságra hozza véleményét Szerbia uniós felkészültségéről” – nyilatkozta a miniszterelnök. Hozzáfűzte, hogy párbeszédet kezdeményeznek a vajdasági magyar kisebbség képviselőivel a restitúciós törvény tervezetéről.

„A szerb és a magyar kormány között vagyon-visszaszármaztatási vita nincs, viszont van egy – az európai értékekkel összefüggő – elvi kérdés, nevezetesen az, hogy a kollektív bűnösség, a kollektív felelősség semmilyen formáját sem mi, sem pedig az Európai Unió elfogadni nem tudjuk” – hangsúlyozta Martonyi János. Rámutatott arra: az illegális migráció megakadályozása érdekében tárgyalni kell a határok fokozott ellenőrzéséről is. „Mindent megteszünk azért, hogy Szerbia megkapja az uniós tagjelölti státust” – mondta Martonyi. Koszovót illetően pedig „közös érdek, hogy egyik fél se alkalmazzon erőszakot”.

A szerb kormányfő helyettese azután fogadta a magyar diplomácia vezetőjét, hogy elmaradt Martonyi és Vuk Jeremics megbeszélése, mert a szerb külügyminiszternek sürgősen New Yorkba kellett utaznia, az ENSZ BT-nek az észak-koszovói helyzet kiéleződése miatt összehívott rendkívüli ülésére.

Martonyi János Belgrádban részt vett a nemzetközi biztonságpolitikai fórumon, amelyet délelőtt Borisz Tadics szerb elnök nyitott meg. Az ezt követő pódiumbeszélgetésen a magyar külügyminiszter szorgalmazta a nyugat-balkáni térség európai integrációját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.