Látogatói rekordra számítanak az Oktoberfesten

Több ezer, bajor népviseletbe öltözött ünneplő jelenlétében – a hagyományoknak megfelelően szeptember harmadik szombatján pontban délben – megnyílt Münchenben a világ legnagyobb népünnepélyének tartott sörfesztivál, az Oktoberfest.

MNO
2011. 09. 17. 10:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei immár a 178. a Németországban és a világ több más országában – köztük a magyar sörkedvelők körében is – nagy népszerűségnek örvendő fesztiválok sorában. Az Oktoberfestre több mint 6 millió látogatót várnak.

A sörfesztivált München és Bajorország I. Lajos királynak köszönheti, aki 1810. október 12-én, még trónörökösként vette feleségül Therese von Sachsen-Hildeburghausen hercegnőt. A király a néphez való közelségét kívánta demonstrálni azzal, hogy népünnepélyt rendezett, amely október 17-én lóversennyel ért véget. Mindez a Terézia-réten (Theresienwiese) zajlott, és ma is így nevezik az Oktoberfest helyszínét. A lóversenyt a következő évben megismételték, majd 1818-ban felállították az első körhintát. Így jött létre az Oktoberfest, amelyen a habzó sörnek kezdettől fogva óriási szerepe volt. A látogatók eleinte kis standoknál, később aztán mind hatalmasabb sátorokban, valóságos „sörvárakban” szerezték be az innivalót.

Arra pedig egyszerű a magyarázat, hogy neve ellenére miért kezdődik az Oktoberfest már szeptember második felében, noha a hagyományok október 12-hez kötődnek. Az időpontot a rendezők az idők folyamán praktikus okokból változtatták meg, abból indulva ki, hogy a szeptember végi időjárás jóval kellemesebb. Így inkább van remény arra, hogy fagyoskodás nélkül, éjszakába nyúlóan lehet sörözni. Az ünnepségsorozat utolsó hétvégéje azonban változatlanul októberre esik.

A hagyományoknak megfelelően az első hordót a város főpolgármestere, Christian Ude több kalapácsütéssel verte csapra, majd – ugyancsak a hagyományokat betartva – átnyújtotta az első frissen csapolt korsót a tartomány miniszterelnökének, Horst Seehofernek. A szociáldemokrata polgármester és a konzervatív tartományi kormányfő – a soron következő bajor választások két riválisa – a tömeg ujjongása közepette koccintott egymással.

A rendezők arra számítanak, hogy idén megdől a tavalyi látogatói rekord. Izgalommal találgatják ugyanakkor az időjárás alakulását. Az elmúlt években ugyanis több alkalommal fordult elő, hogy az ítéletidő miatt az Oktoberfesten nem is annyira a sör, mint inkább a forralt bor volt a „sztár”. A szombati megnyitó napján kellemes idő fogadta a vendégeket, és az előrejelzések is kedvezőek. A szervezők reményei szerint a tavalyi, csaknem 6 és fél millió korsó sörnél több fogy el, függetlenül attól, hogy az ár korsónként – azaz literenként – 9 euró fölé emelkedett.

Mulatság ide vagy oda, az idei sörfesztiválra is rányomta bélyegét az Egyesült Államok elleni terrortámadások közelmúltban zajlott tizedik évfordulója. A rendezők a korábbiaknál jóval szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, a békés sörfogyasztást állandó bevetésben több mint 500 rendőr garantálja. A szervezők remélik, hogy az október 3-ig tartó fesztivál hangulatát nem rontja az sem, hogy immár érvényben van a szigorú dohányzási tilalom. Ez azt jelenti, hogy rágyújtani csak rendkívül kevés – és elkülönített – helyen lehet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.