Legkorábban harminc év múlva szabadulhat a gyerekgyilkos + Képriport

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a kiskunlacházi gyermekgyilkossággal vádolt Pocsai Józsefet; a férfi leghamarabb 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

MNO
2011. 09. 15. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döntésével a táblabíróság helyt adott az ügyészség fellebbezésének, és súlyosbította a Pest Megyei Bíróság tavaly novemberben kiszabott, 19 év fegyházbüntetést kimondó ítéletét. H. Nóra holttestére 2008. november 23-án, a helyi kiserdőben talált rá édesapja; a gyermek előző este a művelődési házban szórakozott. A 14 éves lányt az ítélet szerint Pocsai József megerőszakolta, majd megölte.

A bíróság a döntését azzal indokolta, hogy az elsőfokú bíróság nem vizsgált meg minden körülményt alaposan, továbbá nem tekinthető enyhítő körülménynek, hogy az akkor 25 éves fiatalember büntetlen előéletű volt, és az sem, hogy részben beismerő vallomást tett, mert teljes egészében sosem ismerte el a bűncselekményt. Az indoklásban a bíró kifejtette azt is, hogy ez az ügy a köznyugalomba vetett hitet zavarta meg, és nem csak az adott településen.

A bíró ismertette: véletlen, hogy a vádlott és a sértett találkozott. A fiatalember szexuális ajánlatot tett a lánynak, az nem akart vele közösülni, de a vádlott kényszerítette erre. A vádlott korábban arra hivatkozott, hogy H. Nóra beleegyezett az aktusba, továbbá amikor magára hagyta, még élt, így más követhette el a bűncselekményt. A bíró azonban kifejtette: objektív bizonyítékok, szakértői vélemények támasztják alá, hogy a vádlott megerőszakolta áldozatát, majd attól félve, hogy tette kitudódik, megfojtotta a lányt, lemeztelenítette, elvette a táskáját, és otthon a porszívójába rejtette. A tettes több mint fél órán át fojtogatta áldozatát – mutatott rá a bíró.

Az ítélet indoklásában a bíró külön kitért arra, hogy az ügyben 54 millió forintos bűnügyi költség keletkezett, amit részben a 300 tanú kihallgatása, továbbá több mint 100 ember hemogenetikai vizsgálata tett ki. Ez részben a vádlottat terheli – mondta a bíró. A bűnügyi költséggel kapcsolatban korábban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa is úgy nyilatkozott, hogy az egyik legdrágább eljárás volt a kiskunlacházi gyerekgyilkosság nyomozása.

A bíró visszautasította azt a védői érvelést, hogy ne engedjen a bíróság az ügyben tapasztalható társadalmi nyomásnak és a felkorbácsolt indulatoknak. Mint a bíró fogalmazott: határozottan visszautasítja, hogy politikai ügyről lenne szó, itt köztörvényes bűncselekmények történtek: aljas indokból elkövetett emberölés, nemi erőszak és kifosztás. Hozzátette: Kiskunlacházán megdöbbentette az embereket, ami történt, az államnak pedig az a kötelessége, hogy feltárja a bűncselekményt, és megfelelő szankciót alkalmazzon. A tárgyaláson megjelentek az áldozat hozzátartozói is, a lány édesanyja az ítélethirdetés közben többször elsírta magát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.