Levél a szocialistáknak: „Ember, tudják maguk, mit csinálnak?” + Videó

2005-ben a svájci jegybank is figyelmeztette az akkori szocialista kormányt a devizahitelezés kockázataira – mondta el a Hír Televízió Bruttó című gazdasági magazinjának a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egykori alelnöke, Auth Henrik.

MNO
2011. 09. 16. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember szerint a 2002-es kormányváltás utáni cél nélküli, sodródó gazdaságpolitika a felelős a jelenlegi helyzetért. Auth hangsúlyozta: a nemzeti bank többször is jelezte a kormánynak és a felügyeletnek a devizahitelezés rendszerszintű kockázatait, javasolta a vonatkozó törvények szigorítását, módosítását is, ezt azonban a szocialista vezetés mindannyiszor visszautasította.

A Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke külön kitért egy 2005 tájáról származó levélre, melyet a svájci jegybanktól kaptak. „Abban röviden annyi volt leírva: »Ember, tudják maguk, mit csinálnak?«” Auth Henrik hozzátette: az óvatosságra intő iromány tartalmát, mely megerősítette a hazai jegybank aggályait, a Pénzügyminisztérium és a PSZÁF elé tárták. A szocialista vezetés véleménye azonban nem egyezett a két ország nemzeti bankjáéval. Véleményük szerint a drága forinthitelek által visszafogott hitelezés nagyobb károkat okoz, mert visszafogja a növekedést.

További részletek a Hír TV 18.20-tól kezdődő, Bruttó című műsorában.

(HírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.