Ma nyitja meg kapuit a borfesztivál

Mintha csak néhány éve lett volna, hogy először tárult ki a borfesztivál kapuja az akkor még csak néhány száz bizonytalan, kíváncsiskodó fővárosi ember előtt. Megtippelni sem lehet, hogy húsz év alatt hány borospalacknyi víz folyt le a Dunán, de az biztos, hogy a borfesztivál azóta több ezer emberrel szerettette meg a bort.

MN
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától vasárnapig több ezer bor, szívhez szóló ritmusok és dallamok, nagyszerű produkciók, ízek és illatok bódító kavalkádja, festői szépségű környezet, sok-sok barát és ismerős, emberek, arcok, mosolyok várják a Budavári borfesztivál 2011 látogatóit. A Várban e napokban tizenöt ország kétszázhúsz borászatának ötezerféle borát lehet megízlelni. A kínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmet, díjat nyert borok és készítőik is, akik szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire, és akiknek útmutatásait, tanácsait érdemes megfogadniuk mindazoknak, akik értő borfogyasztóvá kívánnak válni.
A borfesztivál öt napon át gazdag kulturális és zenei programmal is hívogatja vendégeit. Az ötven produkció között a Port.hu-fesztiválszínpadon fellép többek között a Ghymes együttes, Bognár Szilvia és Zenekara, a Söndörgő és Tompos Kátya, a Benkó Dixieland Band, a Hot Jazz Band, Orosz Zoltán és zenekara Bardóczi Attilával, a Vivat Bacchus Énekegyüttes, a Bartók Béla Férfikar, a Borbély Műhely, a Lippentő és a Csillagszemű Táncegyüttes. Az idén a figyelem középpontjába a népzene és a néptánc, valamint a francia vendégművészek műsora kerül – már csak azért is, mert a borfesztivál díszvendége az idén Franciaország és a francia bor lesz.
Az érdeklődők most is ellátogathatnak a VinAgora tér sátrába, ahol szakemberek segítségével 50 perces turnusokban hat bort bírálhatnak professzionális módszerekkel, és egy órára maguk is borbírává válhatnak. Az öt nap alatt megkóstolt borok közül a résztvevők ítélete alapján dől el, melyik bor nyeri el a fesztivál bora címet.
A borfesztivál emellett különleges hazai minőségi alapanyagokra és a vendégország ízeire, tájegységeire épülő gasztronómiai kínálattal is várja a közönséget. Újragondolt régi receptúrák, kézműves hagyományőrző termékek és bisztrókonyha egyszerre nyílik majd meg a budai Várban. Lesznek ott hagyományos, kézzel húzott rétesek, kemencében sült kenyérlángosok, klasszikus kürtőskalács, szőlőcsősz pecsenyéje, finomságok mangalicából, magyar, francia és spanyol juh-, kecske- és tehéntejből készült sajtok, sonkakülönlegességek, házias füstölt ínyencségek egyaránt.
A kisgyermekes fiatal felnőtteknek, családoknak is jó szórakozást, kikapcsolódást kínál a rendezvény. A már megszokott játszóházas gyermekmegőrzőn kívül színvonalas ingyenes szórakozás várja a kicsiket és a nagyokat. Klasszikus gyerek-hobbitechnikák alkalmazásával hűtőmágnest és cserépfigurákat, maszkokat készíthetnek a gyerekek szombaton és vasárnap a nagyszínpad mellett, valamint rajzversenyen is részt vehetnek, amelynek témája a szüret és a szőlő.
Infó: www.aborfesztival.hu

Felvonulással tisztelegnek. A fesztivál résztvevői szombaton táncos-zenés forgataggal tiszteleghetnek szőlő- és bortermelő eleink előtt. E napon a szüreti felvonulás lesz a nagy látványosság, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc- és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai, valamint a Szarvasgomba Lovagrend képviselői alkotják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.