Magyar mérnöki siker Kínában

A következő 5 évben több mint 100 milliárd eurót fordíthat Kína az ország vízkezelési és szennyvíztisztítási helyzetének javítására, amelyben magyar szakemberek is fontos szerepet kaphatnak – tájékoztatta az Organica Zrt. az MTI-t.

MNO
2011. 09. 17. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programban kiemelt szerepet kaphat a hazai fejlesztésű Organica élőgépes szennyvíztisztítási technológia. A hagyományos eljárásokat magas szintű mérnöki ökológiával, biotechnológiával, valamint informatikai megoldásokkal ötvöző eljárás világszerte jelentős elismerésre tett szert – emelik ki.

Emlékeztetnek rá, hogy két éve indult el az a kutatás-fejlesztési projekt, amely a 15 millió lakosú kínai metropolisz, Sencsen (Shenzen) város vízminőségének javítását célozza. A közös munka több mint 400 millió forintos költségvetéssel és a magyar kormány részéről 278 millió forintos támogatással indult.

A napokban zárult a program első szakasza, az Organica szakemberei felmérték a kínai nagyváros jelenleg meglévő szennyvízrendszerét és annak 27 nagyméretű, üzemben lévő szennyvíztisztítóját. Kiválasztották a kritikus pontokat és kidolgozták a megoldási koncepciót.

Két év alatt már két Organica élőgép technológiával épült telepet is átadtak, s ez komoly referenciát jelent a további együttműködéshez – olvasható a cég közleményében. Ezután kijelölhetik azokat a meglévő szennyvíztelepeket, amelyeket Organica technológiával fognak hatékonyabbá tenni. Az együttműködés hosszú távú célja, hogy a sencseni modellre alapozva a programot hamarosan egész Kínára kiterjesszék – jegyzik meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.