Magyarország dicséretet kapott az ENSZ főtitkárától

Az ENSZ főtitkára elismeréssel fogadta, hogy Magyarország Líbiában is kész részt venni a világszervezet égisze alatt egy, a rend helyreállítását és a demokrácia megteremtését célzó misszióban – mondta az MTI-nek Schmitt Pál köztársasági elnök, miután az ENSZ New York-i székházában helyi idő szerint hétfő este találkozott Ban Ki Munnal. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/810917" target="_blank">• Szócska: Visszaigazolták a lépéseinket</a></strong>

MNO
2011. 09. 20. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő szerint az ENSZ főtitkára nagyon jó néven vette, hogy Magyarország minden ENSZ-misszióban részt vesz, sőt a konfliktusokkal kapcsolatban képviselői konkrét tanácsokkal is ellátják. Schmitt és Ban megbeszélésén szó esett a közel-keleti helyzetről, azon belül a palesztin államiság elismerésének kérdéséről, amellyel kapcsolatban a magyar államfő elmondta: Magyarország azt kívánja, hogy a végleges státus ügyében tárgyalásos úton olyan megállapodás jöjjön létre, amely szavatolja a térség békéjét és biztonságát. Schmitt Pál reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió egységes álláspontra tud jutni a palesztinoknak a világszervezetbeli státusának kérdésében.

Az államfőnek az ENSZ főtitkárával folytatott megbeszélésén Magyarország ENSZ biztonsági tanácsi tagságának esélyeiről – amiről várhatóan október közepén dönt majd a világszervezet közgyűlése – ezúttal nem esett szó, ám a kérdés kiemelt helyen szerepel Schmitt Pálnak a világszervezet székházában állam- és kormányfőkkel folytatott tárgyalásain. „Találkozom több olyan miniszterelnökkel és államfővel, akikkel még nem tárgyaltunk ebben az ügyben. Kérem a támogatásukat, illetve arra törekszem, hogy meggyőzzem őket arról, hogy Magyarország hasznos és hatékony tagja lehet a Biztonsági Tanácsnak” – jelentette ki Schmitt Pál. A köztársasági elnök emlékeztetett rá, hogy az ügy előmozdítása érdekében az elmúlt napokban levelet intézett a világ összes államfőjéhez, amelyben kifejtette Magyarországnak a Biztonsági Tanács-tagsággal kapcsolatos szándékait és az emellett szóló érveket. Ezek között szerepel, hogy a magyar külpolitika képes és kész az erős és intézményes felelősségvállalásra a globális problémákban.

Empatikusak vagyunk

Az ország különösen érzékeny a világszervezet napirendjén kiemelt helyen szereplő olyan kérdésekre, mint amilyen a nem fertőző betegségek elleni harc, a klímaváltozás vagy a fenntartható fejlődés ügye. Magyarország emellett olyan tapasztalatokkal rendelkezik a társadalmi átmenet terén, amelyek nagyon sok jelenlegi válságövezetben vagy átalakulás előtt álló országokban hasznosíthatók lehetnek. A különböző társadalmi rendszerekből származó tapasztalatai alapján létrejött kollektív emlékezet alapján Magyarország empátiával tud viszonyulni az országok széles skálájához – tette hozzá az államfő. Magyarország emellett hisz benne, hogy az erős kulturális és nemzeti identitás a biztonságot erősítő tényező, ezért a stabilitás elemének tekinti, aminek a konfliktuskezelésben is pozitív szerepe lehet.

Az elnöki levél kifejtette, hogy Magyarország a méreteihez képest igen aktívan hozzájárul az ENSZ működésének minden területéhez. Schmitt Pál pénteken szólal majd fel az ENSZ-közgyűlés szerdán kezdődő 66. általános vitájában, amelyen számos más vezető mellett részt vesz Barack Obama amerikai elnök is. A magyar államfő ugyanazon a napon lép majd a szónoki emelvényre, amikor Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is. A várakozások szerint ekkor a tetőpontjára hághat az érintettek vitája a palesztin államiság elismerésének kérdésében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.