Már vegyi fegyverrel is rendelkeznek a líbiai lázadók

A líbiai lázadók kezére került a Kadhafi-rezsim által felhalmozott vegyifegyverkészlet egy része – írja vasárnapi kiadásában a berlini Der Tagesspiegel. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810437" target="_blank"><strong>• A harcok minden aspektusát személyesen Kadhafi irányítja? + Képek</strong></a>

MNO
2011. 09. 17. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugati titkosszolgálatok – műholdfelvételek alapján – megerősítették, hogy a líbiai mustárgázkészlet „a felkelők birtokában és ellenőrzése alatt” van. A helyszín a Tripolitól 600 kilométerre délre fekvő Ruvágha vegyipari üzem. A NATO a levegőből tartja megfigyelés alatt az üzemet.

Nincsenek megbízható adatok arra vonatkozóan, mennyi mustárgázzal rendelkezik Líbia. Amikor csatlakozott a vegyi fegyverekről szóló nemzetközi egyezményhez, a Kadhafi-rezsim 23 tonnában jelölte meg a készlet nagyságát. Külföldi szakértők abból indulnak ki, hogy ma a fenti mennyiség mintegy fele állhat rendelkezésre. A mustárgázzal töltött lövedékeket és gránátokat viszont még Kadhafi uralkodásának idején megsemmisítették.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.