Maradványtartási kötelezettséget írt elő a kormány

A kormány a 2011. évi költségvetés kapcsán egyensúlyt megtartó intézkedésekről döntött.

MNO
2011. 09. 19. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a központi költségvetési fejezetek esetében közel 571 milliárd forint, a nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási költségvetési szervekkel együtt mintegy 577 milliárd forint maradványtartási kötelezettséget írtak elő, emellett mintegy 37,46 milliárd forint zárolási kötelezettséget is rögzítenek a központi költségvetési fejezetek számára a 2011. évi költségvetésben.

Az egyes minisztériumok közül a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot 141 milliárd forint, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot 102,7 milliárd forint, a Vidékfejlesztési Minisztériumot 34,5 milliárd forint, a Belügyminisztériumot 30,9 milliárd forint maradványtartási kötelezettség érinti.

Egyúttal a kormány arról is döntött, hogy az irányítása alá tartozó fejezeteknél a bérleti és lízingdíjak, a vásárolt közszolgáltatások (az államháztartás körébe tartozó feladatok, az államháztartás által kibocsátott szolgáltatások szerződés alapján történő megvásárlása államháztartáson kívüli gazdasági szervezettől), valamint a „szellemi tevékenység végzésére kifizetés” (költségvetési szerv szakmai alapfeladatának ellátására külső személlyel, szervezettel való munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítése) jogcímekhez kapcsolódó előirányzatok, keretek felhasználására új szerződés nem köthető, a lejáró szerződések nem hosszabbíthatók meg. A hatályos szerződéseket haladéktalanul felül kell vizsgálni, szükséges esetben intézkedni kell felbontásukról.

A kormány határozata szerint az irányítása alá tartozó fejezeteknél a kabinet beszerzési tilalmat rendel el az intézményi beruházás keretében történő tárgyi eszközök (így földterület, telek, telkesítés, erdő, ültetvény, épület, egyéb építmény, ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog, berendezés, gép – például informatikai eszköz –, felszerelési tárgyak – például bútor, jármű –, valamint immateriális javak beszerzése (szellemi termék, így például szoftvertermékek), egyéb szellemi alkotások, vagyonértékű jogok) esetében.

A kormányhatározatban előírt tilalmak nem vonatkoznak az európai uniós forrást tartalmazó előirányzatokra. A tilalmak részbeni feloldására – rendkívül indokolt, egyedi esetekben – a Magyar Államkincstár elnökének benyújtott, annak véleményével ellátott kérelem alapján, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár jogosult – olvasható a Magyar Közlönyben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.