Mától állástalan 37 ezer tanár

A portugál sajtó egyik vezető témája a csaknem 40 ezer tanár elbocsátása a megszorító intézkedések értelmében. A csütörtöki mexikói sajtó az ügyészség meglepetéseivel szolgált: például Nuevo León állam székhelye, Monterrey polgármesterének öccse sápot szedett legalább három kaszinótól.

2011. 09. 01. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

dn.pt, diario.iol.pt, tvi24.iol.pt, expresso.clix.pt, jornaldenegocios.pt, ionline.pt – Portugália

A portugál lapok és hírportálok tudósítanak róla, hogy az oktatási minisztérium elkészítette listáját, amelyen a legnagyobb ágazati szakszervezet (Fenprof) szerint több mint 37 ezer elküldött tanár neve szerepel. 4528 pedagógus csak úgy tarthatta meg munkáját, hogy szerződéses állományba helyezték. A nyugtalan tanárok azonban még mindig nem tudják biztosan, hogy melyikük maradt állás nélkül, mert a tárca honlapja nehezen hozzáférhető, és ellentmondásos adatok szerepelnek rajta. A minisztérium az álláshelyek számának előre betervezett csökkentése miatt nem tartott igényt a szerződéses tanárok mintegy negyedére. A TVI televízió idézett a BBC azon riportjából, amelyet a portugál fiatalok elveszett nemzedékéről készített. A brit csatorna megszólaltatta az egyik csalódott tanárnőt, a 29 éves portói Natália Santost, aki csak néhány évig oktatott, de sehol sem tudott 9 hónapnál tovább megmaradni. Egyik helyen sem kapott havi 500 eurónál több fizetést, ezért nem várja ki a hazai válság végét, és másik országban próbál szerencsét. Az említett szakszervezet vezetője, Mário Nogueira bejelentette, hogy 16-án tüntetést hirdetnek meg. Nuno Crato, az új miniszter kedden azért nevezte elkerülhetetlennek az elbocsátásokat és az elvonásokat az ágazatban, mert a többi tárca is hasonló lépésekre kényszerült. Nem részletezte az oktatási tárca költségvetését, mert indoklása szerint majd a kormányfő beszél róla. Az előző, még szocialista kormány idején kezdődött az oktatás teljes átszervezése, amely 2008-ban ugyancsak több tízezres elbocsátásokkal egészült ki. A Jornal „I” csütörtökön arról írt, hogy 2015-ig egyáltalán nem várható javulás a bérek és a munkanélküliség terén.

eluniversal.com.mx, excelsior.com.mx, milenio.com – Mexikó

A mexikói lapok legfrissebb híre, hogy Monterrey polgármesterének öccse is érintett az éppen egy héttel ezelőtti kaszinóbeli mészárlásban. Rodrigo Medina, Nuevo León állam kormányzója közölte a hírt, amely szerint az ügyészség már nyomoz Manuel Jonás Larrazábal ügyében. A biztonsági kamerák tanúsága szerint Fernando Larrazábal öccse pénzkötegeket vesz át legalább három kaszinóban, amit csak korrupciónak és bűnrészességnek lehet nevezni – fogalmazott Medina. Augusztus 19-i, hat nappal a Casino Royale megtámadása előtti az egyik felvétel, amelynek egyik főszereplője a politikus öccse. A polgármester az ügyről tartott sajtótájékoztatón nem volt hajlandó válaszolni kérdésekre, de közölte, ha öccse bűnös, akkor ugyanúgy bíróság elé kell állítani, ahogy bárki mást. Mint ismert, a támadásban 52 ember vesztette életét, és az egyik legerősebb drogkartell, a Zéták tagjai „ijesztettek rá” így a tulajdonosokra, mert nem voltak hajlandók megfizetni a védelmi pénzt. A véres támadás után több állam azonnal bezárt néhány illegálisan működő kaszinót. A belügyminiszter tájékoztatása szerint jelen ismereteik szerint legalább 60 kaszinó kapott engedélyt törvénytelen körülmények között. A tárcának mindössze 44 ellenőre felügyeli az egész országban a 306 kaszinót. Az ellenzék egyik vezetője, Andrés Manuel López Obrador a jelenlegi elnök, Felipe Calderón elődjét, Vicente Foxot (2000–2006) vádolja, amiért Mexikóban ennyire elszaporodtak a kaszinók. A belügyminisztérium azonnal válaszolt neki, mondván, Carlos Salinas de Gortari (1988–1994) még többet engedélyezett, mint Fox. Az El Universal tudomása szerint azért haltak meg ilyen sokan a gyorsan elharapózó tűzben, mert csak egy vészkijárat volt az egész épületben, a többit lelakatolták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.